Θα επιτρέψουμε ηλεκτρονικά άσυλα;

Πόσο απέχει η δημοκρατία από την οχλοκρατία; Πόσο διαφέρει η ελευθερία από την ασυδοσία; Πότε η ελευθερία του λόγου μετατρέπεται σε πρόσχημα για ανεμπόδιστη διασπορά ψεμάτων ή ύβρεων; Τελικά, υπάρχουν ηλεκτρονικά άσυλα όπου επιτρέπονται όσα στην «κανονική» ζωή απαγορεύονται; Αυτά τα ερωτήματα οφείλουν να μας απασχολήσουν ειδικά και γενικά, αν θέλουμε οι φιλελεύθερες κοινωνίες μας να μην μεταβληθούν σε μεταμοντέρνες τυραννίδες.

Έτσι πέφτουν οι δημοκρατίες: Όταν η ανοχή μετατρέπεται σε παράλυση των κανόνων. Και ειδικά εν έτει 2020, καθώς η ανθρωπότητα έχει μεν περάσει στην ψηφιακή εποχή, αλλά ακόμα δεν έχει καταφέρει να ρυθμίσει τη μετάβαση σε ενα νέο καθεστώς συνείδησης και έκφρασης, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Διότι η δυνατότητα να λέει κανείς ό,τι θέλει ανώνυμα ή ψευδεπώνυμα μέσω διαδικτύου δεν έχει προηγούμενο.

Δεν είναι τυχαίο, ότι απόψεις και αντιλήψεις που στο πρόσφατο παρελθόν θα ήταν απλά καταγέλαστες, σήμερα διεκδικούν με αξιώσεις χώρο στον δημόσιο διάλογο. Ποιος μπορούσε, την εποχή που η ανθρωπότητα σωζόταν από την ελονοσία ή την ιλαρά χάρη στην επιστημονική πρόοδο, να διανοηθεί πως στην αρχή του εικοστού πρώτου μετά Χριστόν αιώνα κάποιοι θα συγκροτούσαν ένα ρωμαλέο κίνημα ενάντια στον εμβολιασμό; Ποιος υγιής νους χωράει το γεγονός ότι υπάρχει σήμερα πολύς -και διαρκώς αυξανόμενος- κόσμος που υιοθετεί και επιθετικά υποστηρίζει ότι η γη δεν είναι σφαιρική, αλλά επίπεδη;

Καλή, λοιπόν, η πλάκα, αλλά όταν φτάνει στο σημείο να απειλεί τους υπολοίπους, το αστείο ξινίζει. Δεν επιτρέπεται κανείς να εκθέτει τους συμπολίτες του σε θανάσιμο κίνδυνο. Ας πιστεύει κανείς ό,τι επιθυμεί: Ότι πχ ο κορωνοϊός είναι μια συνωμοσία των εξωγήινων που έχει εξυφάνει το διεθνές διευθυντήριο της λέσχης Μποντιμπίλντερμπεργκ ώστε να ελέγξει τους ανθρωπους και να τους εξανδραποδίσει. Την στιγμή, όμως, που αυτό κάποιος το διατυμπανίζει ως αναντίρρητη αλήθεια και καλεί τους άλλους να αυτοκτονήσουν μαζικά δολοφονώντας συγχρόνως όσο περισσότερους μπορούν, υπάρχει πρόβλημα.

Άριστα, λοιπόν, κάνει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και εξαγγέλλει την δίωξη εκείνων που αρνούνται δημόσια την ύπαρξη του COVID19 με τρόπο που συγχρόνως ενθαρρύνει την παραβίαση των κανόνων που η Πολιτεία θέτει για να προστατεύσει τους πολίτες. Επιτέλους, ας γίνει μια αρχή. Η δημοκρατία δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, η επιστημονική αλήθεια δεν είναι κάτι το σχετικό, το ψέμα και η αφέλεια δεν επιτρέπεται να διαβρώνουν το θεμέλιο της ελευθερίας.

 

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας Τα Νέα