Θεοδωρακοπούλου: «Η μάσκα είναι must»

Τι δήλωσε για την πορεία των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

 

Μπορεί πολλοί να έχουμε κουραστεί να φοράμε τη μάσκα, αλλά η διευθύντρια ΕΣΥ στη Β’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας στο Αττικό νοσοκομείο και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Μαρία Θεοδωρακοπούλου υπογράμμισε ότι η χρήση της είναι «must».

H επιστήμονας μίλησε, επίσης, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με τον Διονύση Χατζημιχάλη για την αύξηση των εισαγωγών στις κλινικές Covid-19 και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η κ. Θεοδωρακοπούλου τόνισε ότι η κατάσταση είναι ακόμα ελεγχόμενη όσο αφορά την πίεση στο σύστημα υγείας, ωστόσο επεσήμανε την κόπωση των υγειονομικών στην ψυχική αλλά και στην σωματική τους υγεία πλέον.

Έχει περάσει ήδη περισσότερος από ενάμισης χρόνος ασταμάτητης εργασίας για γιατρούς και νοσηλευτές και «προβλέπεται να έχουμε και δρόμο μπροστά μας, δεν θα τελειώσει αυτό εύκολα, θα περάσουμε έναν δύσκολο χειμώνα. Ελπίζω και δεν πιστεύω να είναι στα ίδια ποσοστά με πέρσι, ωστόσο κάνω θερμή παράκληση σε όλους να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα. Να περάσουν ωραία στις διακοπές τους αλλά ακόμα και όπου υπάρχει συγχρωτισμός να φορούν την μάσκα, ακόμη και αν έχει αρθεί η επιβολή του μέτρου στους εξωτερικούς χώρους».

Ποιοι χρειάζονται διασωλήνωση

Οι περισσότεροι οι οποίοι νοσούν βαριά και οδηγούνται σε νοσηλεία είναι οι ανεμβολίαστοι, σε ποσοστό 90% και οι οποίοι χρειάζονται διασωλήνωση. Ένα μικρό ποσοστό έχουν μπει στο νοσοκομείο εμβολιασμένων με πολύ πιο ήπια νόσο. Ο στόχος είναι αυτοί που θα κολλήσουν να είναι εμβολιασμένοι για να προστατευτούν και να μην φτάσουν στις εντατικές.

Η κ. Θεοδωρακοπούλου τονίζει ότι με τον εμβολιασμό δεν προστατεύει κανείς μόνο την δική του υγεία αλλά και όσων ανεμβολίαστων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και άλλων που για ιατρικούς λόγους η ανοσολογική τους απάντηση είναι μικρότερη.

«Θα πρέπει τα μέτρα να εφαρμόζονται. Εγώ δηλώνω οπαδός της μάσκας και έγινα πιο φανατική οπαδός, γιατί οι υγειονομικοί είχαμε την μάσκα να μας προστατεύει καθημερινά. Κανονικά το φθινόπωρο έχουμε και τις γρίπες, ωστόσο τον προηγούμενο χρόνο, μας άφησε πολλά θύματα ο κορωνοϊός, αλλά δεν είχαμε γρίπη και αυτό αποδίδεται στην μάσκα. Η μάσκα είναι must».