Θεοδωρίδου: Φόβοι για την έξαρση της γρίπης λόγω χαλάρωσης των μέτρων

Στην ανάγκη λήψης τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως είπε, όσοι έλαβαν τρίτη δόση έχουν έντεκα φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν με κορωνοϊό και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν. Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι με την τρίτη δόση έχουν ήδη εμβολιαστεί 120.000 πολίτες και άλλοι 50.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους.

Η τρίτη, αναμνηστική δόση, χορηγείται για ενίσχυση και μακρότερη χρονική διάρκεια προστασίας. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί στο Ισραήλ και στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, οι ανεπιθύμητες ενέργειες της ενισχυτικής δόσεις είναι ίδιες και και ηπιότερες απ’ αυτές της δεύτερης, ενώ όσοι έχουν νοσήσει, θα πρέπει να κάνουν μία δόση εμβολίου.

Σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων, ένα παιδί χάνει τον γονιό του

Μίλησε για μια κρυφή και επώδυνη πανδημία που αναδεικνύεται από μελέτες με τίτλο «η ορφάνια από την covid». Σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων ένα παιδί χάνει το γονιό του. Χιλιάδες παιδιά θα φέρουν το τραύμα απώλειας των γονιών τους και αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη της πρόληψης και την διατήρηση της ψυχικής τους υγείας, είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Σε 15 μήνες 120.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχασαν έναν γονέα κι άλλα 25.000 παιδιά έχασαν τον άνθρωπο που φρόντιζε για την ύπαρξή του. Σε κάθε τέσσερις θανάτους ενηλίκων, έχουν χάσει τον γονιό τους, δείχνει έρευνα επιδημιολόγου του CDC.  Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε η κυρία Θεοδωρίδου, δείχνει την ανάγκη πρόληψης, ενώ το βαρύτερο τίμημα αφορά σε παιδιά των ευάλωτων ομάδων. «Πρόκειται για ένα διαφορετικό σύνδρομο long covid, με μεγάλη διάρκεια, διάρκεια ζωής», είπε χαρακτηριστικά.

Το κύριο όπλο για τη μείωση του προβλήματος είναι ο εμβολιασμός. Σε δύο ημέρες θα τιμηθούν στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης με το βραβείο Θεοφανώ οι επιστήμονες που ανέπτυξαν την τεχνολογία του mRNA, οι θεμελιωτές της δημιουργίας των εμβολίων που μας έδωσαν την ελπίδα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Όσον αφορά στον ιό της γρίπης, σημείωσε ότι υπάρχουν φόβοι για την έξαρση της, με τη χαλάρωση των μέτρων.