Θεοδωρίδου: Συλλοίμωξη από κορωνοϊό και γρίπη αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%

Για την πορεία του κορωνοϊού μέσα στον χειμώνα και τη συνύπαρξή του με τη γρίπη μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση.

Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μια μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία κρατούσε δεδομένα από την αρχή της πανδημίας, τονίζοντας πως η συλλοίμωξη (ταυτόχρονη λοίμωξη με κορωνοϊό και γρίπη) αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%.

Είπε, επίσης, ότι διπλασιάζει τον κίνδυνο για ανάγκη μηχανικής/αναπνευστικής υποστήριξης.

Η καθηγήτρια επεσήμανε ότι η γρίπη είναι σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει στο νοσοκομείο με σοβαρές επιπλοκές. «Φέτος είμαστε πιο ευάλωτοι στη γρίπη και θα υπάρχουν και οι δύο ιοί στο περιβάλλον.»

Παράλληλα, ενημέρωσε για την προειδοποίηση του ECDC σχετικά με τη γρίπη, καθώς παρατηρήθηκαν περιπτώσεις λοίμωξης Η3Ν2 στην Κροατία, μια μορφή γρίπης ιδιαίτερα σοβαρή για ηλικιωμένους.

Όσον αφορά το τι θα συμβεί το χειμώνα, ανέφερε ότι μπορεί να επηρεαστεί η νοσηρότητα και αυτό οφείλεται, στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, τη μετάλλαξη Δέλτα, την συμπεριφορά μας και τις καιρικές συνθήκες.

«Στους 6 βαθμούς Κελσίου ο κορωνοϊός διατηρείται στο περιβάλλον 10 φορές μακρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι στους 20 βαθμούς Κελσίου», επεσήμανε.

Τέλος, η κα Θεοδωρίδου έκανε λόγο για πρόσφατα δεδομένα που παρουσιάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων όσον αφορά στην πρόληψη της θνητότητας από τη Δέλτα, τα οποία έδειξαν αποτελεσματική μείωση της θνητότητας, με τα Pfizer να φτάνουν στο 90% και τα AstraZeneca στο 91%.

Κλείνοντας, τόνισε ότι πρέπει να γίνουν έγκαιρα τα εμβόλια, τόσο του κορωνοϊού όσο και της γρίπης.