Τι γνωρίζουμε για την κυβερνοεπίθεση στη Γερμανία;

Στόχος κυβερνοεπίθεσης έγινε το εσωτερικό κυβερνητικό δίκτυο της Γερμανίας. Για περισσότερο από μισό χρόνο χάκερ κατασκόπευαν υπουργεία της γερμανικής κυβέρνησης. Τι γνωρίζουμε για την επίθεση;

Σάλο προκάλεσε η είδηση ότι για δεύτερη φορά μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, η γερμανική κυβέρνηση επλήγη από επίθεση χάκερ. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι δράστες έψαχναν στοχευμένα για πληροφορίες και δεν απέσπασαν μεγάλο όγκο δεδομένων όπως είχε συμβεί το 2015. Η ποσότητα των δεδομένων που είχε κλαπεί τότε από χάκινγκ στην Μπούντεσταγκ ξεπερνούσε τα 16 gigabyte. Εάν συνέβαινε και πάλι κάτι παρόμοιο, το δίκτυο ασφαλείας του εσωτερικού κυβερνητικού δικτύου θα είχε χτυπήσει συναγερμό, κάτι το οποίο όμως δεν συνέβη.  

Γενικότερα πάντως οι ειδικοί δεν είναι απόλυτα βέβαιοι για το ποια υπουργεία και ποιες υπηρεσίες τελικά επλήγησαν.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος φαίνεται να βρέθηκαν πληροφορίες του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών και εν μέρει του υπουργείου Άμυνας.

Ποιοι κρύβονται πίσω από την επίθεση;

Οι έρευνες των γερμανικών αρχών στρέφονται προς τη Ρωσία, αν και δεν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις. Ωστόσο υπάρχουν μια σειρά ενδείξεων που οδηγούν στην ομάδα «ΑΡΤ28». Πρόκειται για μια ομάδα χάκερ από την Ρωσία. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς ποιες μυστικές υπηρεσίες κρύβονται πίσω από τους ΑΡΤ28 αλλά είναι σίγουροι για τη συμμετοχή ρωσικών υπηρεσιών.

Το ενδιαφέρον μιας ξένης χώρας γι’ αυτές τις πληροφορίες δεν θα αποτελούσε έκπληξη αφού πρόκειται για ευαίσθητα δεδομένα που ανταλλάσσονται στο εσωτερικό κυβερνητικό δίκτυο, όπως για παράδειγμα τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για την κρίση στην Ουκρανία. Ωστόσο δεν είναι σαφές ποια δεδομένα κατάφεραν τελικά να αποσπάσουν οι δράστες.

Δρούσαν για έξι μήνες ανενόχλητοι;

Σύμφωνα με πληροφορίες η επίθεση έγινε αντιληπτή στα μέσα Δεκεμβρίου του 2017. Οι αρχές δεν επενέβησαν αμέσως αλλά φαίνεται πως προσπάθησαν να μελετήσουν τα ίχνη των «διαρρηκτών». Δεν αποκλείεται μάλιστα να έδωσαν επίτηδες λάθος πληροφορίες ως δόλωμα.

Ακόμη δεν αποκλείεται  πίσω από την επίθεση να μη βρίσκονται οι ΑΡΤ28 ή οι ρωσικές υπηρεσίες αλλά κάποια άλλη ομάδα, η οποία κάλυψε τα ίχνη της, αφήνοντας τη ρωσική ομάδα να φανεί ύποπτη. Πρόκειται για πάγια στρατηγική έμπειρων χάκερ. Έτσι θα μπορούσαν δράστες από την Κίνα για παράδειγμα να χρησιμοποιούν κυριλλικά γράμματα ή να δρουν σε ωράριο Μόσχας ή Αγ. Πετρούπολης για να μπερδέψουν τις ερευνητικές αρχές.

Πηγή dw