Τι σημαίνει το μπλε φως στην καμπίνα του νέου Opel Grandland X;

375
  • Με απόλυτη σαφήνεια : Με ένα μπλε φως να σηματοδοτεί την αμιγώς ηλεκτρική οδήγηση
  • Το μπλε είναι όμορφο: Φωτισμός καμπίνας σε οχήματα παραγωγής και πρωτότυπα
  • Προσοχή: Μεγαλύτερη ασφάλεια με μπλε φως και σύγχρονα εμπρός φλας LED
  • ‘Βλέπετε και σας βλέπουν’: Καινοτομίες φωτισμού Opel στα 121 χρόνια της στην παραγωγή αυτοκινήτων

Ξεχωρίζει από μακριά! Όταν ένα OpelGrandland X plug-in hybrid χρησιμοποιεί το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης, εκτός από τις μηδενικές εκπομπές ρύπων και την αθόρυβη λειτουργία, κάνει με το δικό του τρόπο αισθητή την παρουσία του στο δρόμο, για οδηγούς και πεζούς: με ένα ιδιαίτερα κομψό μπλε φως στο παρμπρίζ, ακριβώς κάτω από τον εσωτερικό καθρέπτη. Όταν είναι αναμμένο, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης διακόπτει τη λειτουργία του και το Grandland X βασίζεται αποκλειστικά στην ηλεκτρική ενέργεια. Για το σκοπό αυτό, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει τη ρύθμιση “electric” από τα διαθέσιμα προγράμματα οδήγησης, και το υβριδικό μοντέλο αλλάζει αυτόματα σε ηλεκτρική λειτουργία. Το μπλε φως διευκολύνει επίσης τον έλεγχο από την τροχαία, όταν για παράδειγμα, το Grandland X κινείται σε περιοχές όπου επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε ηλεκτρικά οχήματα. Σε αυτή την περίπτωση, μία ματιά είναι αρκετή για να διαπιστώσει κάποιος ότι ένα Opel κινείται αμιγώς ηλεκτρικά.

Προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια διαθέσιμης ηλεκτρικής ενέργειας για οδήγηση με μηδενικές εκπομπές ρύπων και μπλε φωτισμό στην πόλη, το Grandland X plug-in hybrid διαθέτει μία λειτουργία “e-Save”. Η λειτουργία αυτή επιτρέπει την εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας που είναι αποθηκευμένη στη μπαταρία υψηλής τάσης για μετέπειτα χρήση, όπως για οδήγηση σε περιοχές όπου επιτρέπεται η πρόσβαση μόνον ηλεκτρικών οχημάτων. Ο οδηγός μπορεί να ενεργοποιεί αυτή τη λειτουργία μέσω της έγχρωμης οθόνης αφής του συστήματος infotainment, διατηρώντας επομένως μέρος ή το σύνολο της διαθέσιμης ηλεκτρικής ενέργεια μέχρις ότου κριθεί απαραίτητη στη διαδρομή.

Bestseller: Η Opel προσφέρει επίσης το GrandlandX σε δύο εκδόσεις plugin hybrid:

  • Το Opel Grandland X διατίθεται ως hybrid με εμπρόσθια κίνηση (FWD) και ισχύ έως 165 kW/224 hp (κατανάλωση καυσίμου σύμφωνα με το πρότυπο WLTP1  1,5-1,4 l/100 km, εκπομπές CO2 34-31 g/km, NEDC2 : 1,7-1,5 l/100 km, 37-35 g/km CO2, σταθμισμένες τιμές στο μικτό κύκλο).
  • Το Opel Grandland X Hybrid4, προσφέρει ηλεκτρικό σύστημα τετρακίνησης και ισχύ έως 221 kW/300 hp (κατανάλωση καυσίμου σύμφωνα με το πρότυπο WLTP1 1,4-1,3 l/100 km, εκπομπές CO2 32-29 g/km, NEDC2: 1,6-1,5 l/100 km, 36-34 g/km CO2, σταθμισμένες τιμές στο μικτό κύκλο).

 

Το μπλε είμαι όμορφο: Φωτισμός καμπίνας σε πρωτότυπα και οχήματα παραγωγής

Ένα μικρό μπλε φως στο Grandland X plug-in hybrid, μπλε εσωτερικός φωτισμός, μπλε φώτα σε πυροσβεστικά οχήματα – το μπλε φως έχει μακρά παράδοση στην Opel. Ακόμα και στο παρελθόν, το λαμπερό μπλε γοήτευε και ενέπνεε τους σχεδιαστές της Opel. Στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης του 2003, το εντυπωσιακό πρωτότυπο Insignia ήδη αποκάλυπτε τη σχεδιαστική γλώσσα του μετέπειτα μοντέλου παραγωγής με το ίδιο όνομα. Στο εσωτερικό, είχε χρησιμοποιηθεί η τότε νέα τεχνολογία φώτων LED – με το πιο όμορφο μπλε. Η επόμενη σχεδιαστική μελέτη με μπλε φως – το όχημα παραλίας Opel Vivaro Surf – ήταν ανάμεσα στα εκθέματα της 2015 IAA. Ένα χρόνο αργότερα, ο μπλε φωτισμός στο χώρο αποσκευών του Opel Vivaro Sport έκανε την είσοδό του στη μαζική παραγωγή. Στο κομψό και στιλάτο OpelADAM, οι επιβάτες μπορούσαν να διαλέξουν μεταξύ δύο διαφορετικών αποχρώσεων του μπλε.

Προσοχή: Μεγαλύτερη ασφάλεια με μπλε φώτα και σύγχρονα εμπρός φλας LED

Το κλασικό μπλε φως προέρχεται από τα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας και της αστυνομίας και άλλα αυτοκίνητα έκτακτης ανάγκης του μακρινού παρελθόντος. Ήδη τη δεκαετία του 1930, πυροσβεστικά οχήματα Opel Blitz έφεραν μπλε φώτα – αν και αυτά ήταν σταθερά προσανατολισμένα προς τα εμπρός. Τη δεκαετία του 1950, η κυκλοφορία αυξήθηκε ραγδαία και το σήμα προειδοποίησης βελτιώθηκε σημαντικά από το 1955 με τον ‘περιστρεφόμενο φάρο’. Και ενώ τα αστυνομικά αυτοκίνητα με μπάρες φωτισμού οροφής που αναβόσβηναν  έτρεχαν σαν δαιμονισμένα στα Αμερικανικά αστυνομικά θρίλερ της δεκαετίας του 1970, τα συστήματα αυτά έφτασαν στη Γερμανία μόλις τη δεκαετία του 1980. Εδώ το σύστημα με ‘σειρήνες με μπάρα μπλε φώτων που αναβοσβήνουν’ απέκτησε την επίσημη ονομασία  “RTK 4-SL”, που σημαίνει ‘Περιμετρικός συνδυασμός αστικής σειρήνας και φωτισμού’. Το τμήμα Opel Special Vehicles (OSV) δεν υπήρχε περίπτωση να μην ακολουθήσει την εξέλιξη των τεχνολογιών φωτισμού μετά το 1990. Οι ειδικοί δημιούργησαν αστυνομικά οχήματα Zafira με ειδικά συστήματα σηματοδότησης, πυροσβεστικά Movano με εμπρός φώτα που αναβοσβήνουν και ιατρικά οχήματα έκτακτης ανάγκης βασισμένα στο Insignia με προειδοποιητικά φώτα LED στην πίσω πόρτα.

Εν τω μεταξύ, η τεχνολογία LED εφαρμόζεται πλέον καθολικά – προσφέρει κορυφαία ενεργειακή απόδοση, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μικρότερα μεγέθη συστημάτων φωτισμού. Ασφαλώς το ίδιο ισχύει πρωτίστως για τους προβολείς. Με το σύστημα προσαρμοζόμενου φωτισμού adaptive IntelliLux LED matrix, η Opel έχει εκδημοκρατίσει μία κορυφαία καινοτομία και για πρώτη φορά την εισήγαγε στη compact κατηγορία με το Astra. Αυτό το αντιθαμβωτικό και με λάμψη φωτός ημέρας σύστημα διατίθεται τώρα από το συμπαγές Opel Corsaμέχρι τη ναυαρχίδα της μάρκας Opel Insignia.

‘Βλέπετε και σας βλέπουν’: Καινοτομίες φωτισμού Opel στα 121 χρόνια της στην παραγωγή αυτοκινήτων

Η τεχνολογία φωτισμού ανέκαθεν διαδραμάτισε έναν πολύ ξεχωριστό ρόλο στην ιστορία της μάρκας από το Rüsselsheim. Όλα ξεκίνησαν με το πρώτο αυτοκίνητο το 1899 – το οποίο εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί το ρομαντικό φως των κεριών. Επειδή στο ξεκίνημά τους τα φώτα των αυτοκινήτων δεν ήταν τόσο έντονα. Οι πρώτοι φανοί τοποθετήθηκαν στο εμπρός τμήμα του αυτοκινήτου. Πρωταρχικός σκοπός δεν ήταν ο φωτισμός του δρόμου, αλλά το να γίνεται αντιληπτό το αυτοκίνητο από τους υπόλοιπους οδηγούς ή πεζούς. Στο τέλος του 19ου αιώνα, το Opel PatentmotorwagenSystem Lutzmann” προχώρησε ένα ακόμη βήμα. Η γύρω περιοχή φωτιζόταν με κοινά κεριά, χωρίς να πρέπει οι οδηγοί να τα κουβαλάνε μαζί τους. Το κερί εδραζόταν σε έναν άξονα πάνω από τον οποίο ήταν τοποθετημένος ο ‘προβολέας’ ως ένα κρυστάλλινο δοχείο με καθρέπτη. Ένα ελατήριο πίεζε συνεχώς το κερί προς τα πάνω όσο ήταν αναμμένο για να φωτίζει σε ένα σταθερό ύψος μέσα από το κρύσταλλο. Μία απλή λύση χαμηλού κόστους αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική – με λίγα λόγια, τυπική Opel.

Opel Kapitän – Ένα αυτοκίνητο που ανήκει στον κόσμο

Η Opel υπήρξε επίσης πρωτοπόρος και στο σχεδιασμό των προβολέων. Άλλωστε το  Kapitän ήταν ένα από τα πρώτα αυτοκίνητα που είπαν αντίο στα στρογγυλά φώτα: οι προβολείς του μεγάλου Opel δεν ήταν μόνο πλήρως ενσωματωμένοι στα φτερά, αλλά είχαν και εξαγωνικό σχήμα. Ένα αυτοκίνητο για όλους, ένα “αυτοκίνητο που ανήκει στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα διαφημιστικό έντυπο του 1938. Με άλλα λόγια, το Opel Kapitän «θα παραμείνει ένα σύγχρονο αυτοκίνητο για τα επόμενα χρόνια χάρη στις μοντέρνες γραμμές και την προοδευτική του σχεδίαση».

Τη δεκαετία του 1960, το σχήμα των προβολέων εξακολούθησε να γίνεται πιο γωνιώδες. Η Opel ηγήθηκε αυτής της τάσης με το Kapitän A (1964), το οποίο μαζί με τα αδελφάκια του Admiral και Diplomat έδωσαν έμφαση στο ενιαίο, φαρδύ εμπρός τμήμα με ορθογώνιους προβολείς. Επόμενο ήταν τα επιτυχημένα μοντέλα Kapitän να γίνουν πραγματικές ναυαρχίδες: προηγμένα, άνετα και ισχυρά αυτοκίνητα προσιτά σε όλους.

Το Opel GT παρέλαβε τη σκυτάλη το 1968, εντυπωσιάζοντας όχι μόνο με τη νέα του σχεδίαση στο σχήμα της φιάλης της Coca Cola – το θρυλικό σπορ αυτοκίνητο για όλους ήταν επίσης το πρώτο Γερμανικό μοντέλο με κρυφούς, αναδυόμενους προβολείς. Ποιος μπορούσε να αντισταθεί σε αυτά τα “νυσταγμένα μάτια”, όπως αποκαλούνταν τρυφερά. Τα φώτα αναδύονταν μέσω του διακόπτη στην κεντρική κονσόλα. Φώτα αλογόνου στη μάσκα κάτω από τον προφυλακτήρα εκτελούσαν και χρέη φώτων στάθμευσης.

Περισσότερο φως, καλύτερη ορατότητα με προβολείς xenon

Το Opel Omega B ήταν το πρώτο μοντέλο που προσέφερε από το 1998 στο βασικό του εξοπλισμό προβολείς με λαμπτήρες εκκένωσης αερίου Xenon. Η ονομασία τους προέρχεται από το φυσικό αέριο που υπάρχει στις λυχνίες. Συγκριτικά με τους προβολείς αλογόνου που χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή, η τριπλάσια ένταση φωτισμού όχι μόνο προσέφερε μεγαλύτερη εμβέλεια, αλλά και καλύτερο φωτισμό του δρόμου. Παράλληλα ήταν πολύ πιο αποδοτικοί: η κατανάλωση ενέργειας ήταν μειωμένη κατά ένα τρίτο, η θερμική ακτινοβολία κατά 40% και η διάρκεια ζωής τους μεγαλύτερη.

Ένα δυναμικό σύστημα ύψους δέσμης προβολέων ήταν επίσης διαθέσιμο. Αυτό αντιστάθμιζε τις αλλαγές θέσεων του αμαξώματος – για παράδειγμα με βαρύ φορτίο ή κατά την επιτάχυνση ή στο φρενάρισμα. Κατά συνέπεια, ο δρόμος φωτιζόταν πάντα ομοιόμορφα. Για μία φορά ακόμα, η Opel υπήρξε πρωτοπόρος στις τεχνολογίες φωτισμού που ήταν προσιτές στο ευρύ κοινό.

AFL για όλους στη μεσαία κατηγορία

Το επόμενο λογικό βήμα για την Opel ήταν να γίνει ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων που θα έφερνε το δυναμικό φωτισμό στροφής και το φωτισμό διασταυρώσεων 90 μοιρών στη μεσαία κατηγορία το 2003 με το σύστημα προσαρμοζόμενου εμπρόσθιου φωτισμού – AFL (Adaptive Forward Lighting) στα Opel Vectra και Opel Signum. Το καινοτόμο σύστημα φωτισμού της Opel συνδύαζε δυναμικό φωτισμό στροφής με στατικό φωτισμό διασταυρώσεων – για διασταυρώσεις οδών και κλειστές στροφές – για πρώτη φορά. Μία πρόσθετη λειτουργία του AFL ήταν ο φωτισμός αυτοκινητόδρομου – Motorway Light: σε ταχύτητες από 120 km/h περίπου και με σταθερή ευθεία πορεία, η μεσαία σκάλα φώτων προσαρμόζεται αυτόματα ελαφρώς υψηλότερα και βελτιστοποιεί την ορατότητα σε μεγάλη απόσταση. Το στάνταρ πλέον δυναμικό σύστημα ύψους δέσμης προβολέων εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχει αντανάκλαση για τα αντίθετα ερχόμενα αυτοκίνητα.

Το 2004, το Opel Astra ήταν το πρώτο συμπαγές μοντέλο με φωτισμό στροφής. Το 2006, η μάρκα προχώρησε σε ακόμα μεγαλύτερο εκδημοκρατισμό της τεχνολογίας ασφάλειας. όταν προσέφερε για πρώτη φορά φωτισμό στροφής και διασταυρώσεων βασισμένο σε σύστημα bi-halogen στις κατηγορίες μικρών πολυμορφικών και μικρών αυτοκινήτων με τα Meriva και Corsa.

Η επόμενη γενιά AFL+ που βασίζεται σε ισχυρούς προβολείς bi-xenon έκανε ντεμπούτο το 2008 με το λανσάρισμα του πρώτου Insignia. Αυτό έθεσε νέα πρότυπα στη βιομηχανία αυτοκινήτου. Χρησιμοποιώντας περίπλοκους αλγορίθμους, η κατανομή φωτός των προβολέων προσαρμοζόταν αυτόματα στο αντίστοιχο προφίλ δρόμου και στις επικρατούσες συνθήκες ορατότητας. Η σύγχρονη ναυαρχίδα της Opel προσέφερε συνολικά εννέα λειτουργίες φωτισμού – Φωτισμός Πόλης (Town Light), Φωτισμός Περιοχής Πεζών (Pedestrian Area Light), Φωτισμός Επαρχιακού Δρόμου (Country Road Light), Φωτισμός Αυτοκινητόδρομου (Motorway Light,) Φωτισμός Δυσμενών Καιρικών Συνθηκών (Adverse Weather Light), Στατικός Φωτισμός Διασταυρώσεων (Static Cornering Light), Δυναμικός Φωτισμός Στροφής (Dynamic Curve Light), Φωτισμός Μεγάλης Σκάλας (High Beam Light) και Υποβοήθηση Φωτισμού Μεγάλης Σκάλας (High Beam Light Assistant). Μία ακόμα καινοτομία στο Insignia ήταν τα φώτα ημέρας LED, που καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια από τους προβολείς – άρα και καύσιμο.

IntelliLux LED® matrix light: Λαμπερό φως που δεν ενοχλεί κανέναν

Το επαναστατικό σύστημα φωτισμού IntelliLux LED matrix λανσαρίστηκε το 2015 με την τρέχουσα γενιά Opel Astra. Για μία φορά ακόμα, χάρη στην Opel, ένα χαρακτηριστικό που μέχρι πρότινος αποτελούσε αποκλειστικότητα των πολυτελών οχημάτων, προσχώρησε στην κατηγορία των συμπαγών μοντέλων. Οι προβολείς του best-seller έχουν συνολικά 16 μονάδες LED (οκτώ σε κάθε πλευρά), που αυτόματα και συνεχώς προσαρμόζουν το μήκος και την κατανομή του κώνου φωτισμού και απλά ‘συσκοτίζουν’ την περιοχή γύρω από τα αντίθετα διερχόμενα και προπορευόμενα οχήματα, για να μην ενοχλούν τους άλλους οδηγούς. Έτσι εξασφαλίζεται μηδενική αντανάκλαση – με άριστη ορατότητα. Ή όπως λέει ο πρεσβευτής της μάρκας Opel, Jürgen Klopp: «Τα φώτα είναι λαμπερά όπως σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου – αλλά δεν ‘τυφλώνουν’ κανέναν».

Η αρχή λειτουργίας του συστήματος είναι πολύ απλή: μόλις το αυτοκίνητο βγει από τα όρια της πόλης, οι προβολείς matrix αυτόματα αλλάζουν σε πρόγραμμα μεγάλης σκάλας και προσαρμόζουν το μήκος και την κατανομή του κώνου φωτισμού. Το προηγμένο σύστημα κάνει τη νύχτα μέρα για οδηγούς και επιβάτες, χωρίς να ενοχλεί τους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων. Η Opel θα προσφέρει το προηγμένο σύστημα IntelliLux LED® matrix στις σειρές μοντέλων Corsa, Astra, Insignia και το νέο Mokka.

Η κορωνίδα της εξέλιξης είναι αυτή τη στιγμή το IntelliLux LED® pixel light. Αυτό ήδη διατίθεται κατόπιν παραγγελίας και θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στη ναυαρχίδα της Opel, το νέο Insignia, οι παραδόσεις του οποίου θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο. Ενώ 32 στοιχεία LED ήδη παρέχουν στο Insignia την καλύτερη ορατότητα στο σκοτάδι, διατίθενται τώρα 168 στοιχεία LED τελευταίας γενιάς που προσφέρουν φωτισμό αθλητικού σταδίου – για πρώτη φορά στην κατηγορία σε όχημα μαζικής παραγωγής. Οι προβολείς αντιδρούν ακόμα ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από πριν, βελτιώνοντας επιπλέον την ορατότητα.

Οικονομία ενέργειας με την καλύτερη απόδοση φωτισμού

Εναλλακτικά, η Opel εφοδιάζει τα μοντέλα Corsa, Astra και Crossland X με ένα ιδιαίτερα αποδοτικό σύστημα φωτισμού full-LED. Κάθε προβολέας καταναλώνει μόνο από 13 έως 14 watts στη μεσαία σκάλα. Αυτό αντιστοιχεί με εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 80% συγκριτικά με τα συμβατικά φώτα αλογόνου, που καταναλώνουν περίπου 70 watts ανά προβολέα για τη μεσαία σκάλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πελάτες της Opel χρειάζεται να κάνουν συμβιβασμούς σε θέματα απόδοσης φωτισμού. Το αντίθετο: χάρη στην ειδική τεχνολογία κατόπτρου, αυτοί οι πολύ οικονομικοί προβολείς LED μετατρέπουν τη νύχτα σε μέρα.


[1]  Οι τιμές αυτονομίας, κατανάλωσης και εκπομπών CO2 έχουν μετρηθεί σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμών WLTP (R (EC) No. 715/2007, R (EU) No. 2017/1151). Ενδέχεται να διαφέρουν από τα επίσημα δεδομένα έγκρισης τύπου.

[2] Οι τιμές αυτονομίας, κατανάλωσης και εκπομπών CO2 έχουν μετρηθεί σύμφωνα με τη διαδικασία δοκιμών WLTP, ενώ έχει γίνει αναγωγή στο σύστημα μέτρησης NEDC για λόγους σύγκρισης με άλλα οχήματα, σύμφωνα με τις Οδηγίες R (EC) No. 715/2007, R (EU) No. 2017/1153 και R (EU) No. 2017/1151.