Τι θα φάμε την Καθαρά Δευτέρα; Δείτε τις 15 πιο νόστιμες παραδοσιακές συνταγές!

514

Λαχταριστές, εύκολες, παραδοσιακές -αλλά και λιγότερο παραδοσιακές- συνταγές δια χειρός Άκη Πετρετζίκη! Για να απολαύσετε την πιο νόστιμη και χορταστική Καθαρά Δευτέρα της ζωής σας!

Κορμός σοκολάτας με χαλβά

Υλικά

400 γρ. κουβερτούρα
450 γρ. ταχίνι
200 γρ. μέλι
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
50 γρ. cranberries
400 γρ. χαλβάς με ταχίνι

Εκτέλεση

 

Σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 2 ½ -3 λεπτά.
Σε άλλο μπολ βάζουμε το ταχίνι, το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να σφίξει το μείγμα. Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε.
Βάζουμε τα φιστίκια, τα κράνμπερις και ανακατεύουμε.
Κόβουμε τον χαλβά σε κομμάτια και τα βάζουμε στο μπολ.
Απλώνουμε μεμβράνη σε μια φόρμα 10×30 εκ. και βάζουμε μέσα το μείγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και πιέζουμε με τα χέρια μας απαλά για να ισιώσει το μείγμα.
Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.
Ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

Σούπα φάβας

Υλικά

Για τη φάβα

200 γρ. φάβα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Για τη σούπα

100 γρ. νερό, βραστό
αλάτι
πιπέρι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 καρότο
2 κ.σ. μαϊντανό
2 κ.σ. λιαστές ντομάτες
1 κ.σ. κάππαρη

Για το σερβίρισμα

2 κ.σ. κρουτόν

Εκτέλεση

Βάζουμε τη φάβα σε μια κατσαρόλα με νερό σε μέτρια φωτιά να πάρει μια βράση.
Σουρώνουμε τη φάβα από το νερό.
Βάζουμε στην κατσαρόλα 1 κ.σ. ελαιόλαδο, προσθέτουμε τη φάβα, σοτάρουμε για 2 λεπτά, και ρίχνουμε νερό μέχρι να καλύψει τη φάβα.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, και βράζουμε μέχρι να μαλακώσει η φάβα. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό.
Χτυπάμε τη φάβα με το ραβδομπλέντερ μέχρι να πάρουμε μια λεία και βελούδινη υφή.
Για τη σούπα

Βάζουμε τη φάβα σε ένα βαθύ μπολ.
Προσθέτουμε το βραστό νερό, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να αραιώσει ομοιόμορφα η φάβα και να μην είναι σφιχτή.
Κόβουμε σε ροδέλες το φρέσκο κρεμμυδάκι, το καρότο σε λεπτά μπαστουνάκια και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
Μοιράζουμε σε ατομικά μπολ τις λιαστές ντομάτες, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το καρότο, τον μαϊντανό και την κάππαρη.
Προσθέτουμε τη σούπα φάβας στα μπολ, και πασπαλίζουμε με το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σερβίρουμε με κρουτόν.

Πατάτες και κουνουπίδι κατσαρόλας

Υλικά

350 γρ. φάβα
1,5 λίτρο ζωμό, λαχανικών
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, κομμένα σε κύβους 0,5 εκ.
1-1/2 κιλά πατάτες, κομμένες σε κομμάτια 2 εκ.
1 κουνουπίδι, χωρίς κοτσάνια και κομμένο σε μπουκέτα
3-4 σκ. σκόρδο, λιωμένες
2 κ.γ. κουρκουμά
2 κ.σ. μουστάρδα, μαύρη
1-2 κ.σ. μάραθο, σε σπόρους
1-2 πιπεριές τσίλι, πράσινες, μικρές, χωρίς σπόρια και κομμένες
1 κ.γ. κρόκο Κοζάνης (σαφράν), σε κλωστές, διαλυμένες σε 2 κ.σ. ζεστό νέρο
125 γρ. κρέμα καρύδας
2 κ.σ. κόλιανδρο, κομμένο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε τη φάβα σε κρύο τρεχούμενο νερό, σουρώνουμε και βάζουμε μέσα σε μία μεγάλη κατσαρόλα με τον μισό ζωμό. Μόλις πάρει βράση, μειώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να έχει απορροφήσει όλο το υγρό.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Ζεσταίνουμε 3 κ.σ. λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέτουμε μέσα τα κρεμμύδια και τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά για 8 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτουμε τις πατάτες και το κουνουπίδι μαζί με το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε μέσα τον κουρκουμά, τη μουστάρδα, τους σπόρους μάραθου, τις κομμένες τσίλι πιπεριές και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον άλλο μισό ζωμό και το σαφράν και φέρνουμε σε βρασμό. Μειώνουμε τη φωτιά μόλις πάρει βράση και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά ή μέχρι τα λαχανικά να μαγειρευτούν.
Μόλις γίνει η φάβα μας, τη λιώνουμε με το εργαλείο για πουρέ για να γίνει ένας ομοιογενής πουρές.
Προσθέτουμε την κρέμα καρύδας, και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τον πουρέ μας στα λαχανικά και ανακατεύουμε καλά. Αυτό θα κάνει το βραστό μας παχύ.
Αλατοπιπερώνουμε, μαγειρεύουμε απαλά μέχρι τα λαχανικά να είναι μαλακά και να συνδυαστούν τα αρώματά μας.
Ρίχνουμε τον κόλιανδρο και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε αμέσως.

Ταραμοσαλάτα

Υλικά

300 γρ. ψωμί, χωρίς κόρα
1,2 λίτρα νερό
1 κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
200 γρ. ταραμά, λευκός
χυμό λεμονιού, από 2-3 λεμόνια
ξύσμα λεμονιού, από 2-3 λεμόνια
100 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. σπορέλαιο
πιπέρι

Για το σερβίρισμα

ελιές, λίγες
1 κ.σ. ελαιόλαδο
πιπέρι
1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ψωμί, 1 λίτρο νερό και το αφήνουμε να μουλιάσει πολύ καλά.
Σε ένα άλλο μπολ στρώνουμε μία πετσέτα και ρίχνουμε μέσα το ψωμί με το νερό. Κλείνουμε το ψωμί στην πετσέτα και το στύβουμε πολύ καλά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία του. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε στο μούλτι το κρεμμύδι κομμένο σε 4 κομμάτια, το σκόρδο, 200 γρ. νερό και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσουν.
Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, που έχουμε στρώσει μία πετσέτα, και τα στραγγίζουμε πολύ καλά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία.
Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Παίρνουμε το πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια προσθέτουμε το μείγμα με το κρεμμύδι και το σκόρδο, τον ταραμά, το ψωμί, τον χυμό και το ξύσμα από 2 ή 3 λεμόνια (ανάλογα με την οξύτητά τους) και πιπέρι.
Χτυπάμε 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αφρατέψει το μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο.
Αν δεν έχουμε καπάκι με άνοιγμα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο σε δόσεις ανά 50 γρ. η κάθε μία.
Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται περισσότερο λεμόνι και σερβίρουμε με τις ελιές, το ελαιόλαδο, πιπέρι και το θυμάρι.

 

Λαγάνα

Υλικά

500 γρ. αλεύρι σκληρό
350 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
10 γρ. μαγιά ξηρή
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
12 γρ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το άλειμμα
2 κ.σ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
σουσάμι

Εκτέλεση (χωρίς μίξερ)

Σε ένα μπολ, βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Το αλάτι δεν το βάζουμε από την αρχή για να μην κάψει τη μαγιά μας.
Βάζουμε σε ένα μπολ λίγο λάδι και στα χέρια μας αλεύρι.
Βάζουμε το ζυμάρι στο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη.
Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30-45 λεπτά.
Βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο νερό και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά την ζύμη στο μπολ μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1- 1 1/2 ώρα.
Μπορούμε να φτιάξουμε είτε 2 λεπτές λαγάνες είτε 1 πιο αφράτη!
Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια τη ζύμη και απλώνουμε το κάθε κομμάτι πάνω σε μία λαδόκολλα.
Αν θέλουμε να κάνουμε μια λαγάνα συνεχίζουμε τη διαδικασία χωρίς να κόψουμε τη ζύμη.
Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλευριού σε λαγάνες τόσο μεγάλες ώστε να χωράνε σε 2 ταψιά φούρνου.
Μεταφέρουμε τις λαγάνες μας σε 2 ταψιά με λαδόκολλα ανοίγοντας τες λίγο πάνω στο ταψί για να κρατήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη για να φτιάξουμε το ζαχαρόνερο.
Τις αλείφουμε με το ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Περιμένουμε για 20-30 λεπτά να φουσκώσουν οι λαγάνες μας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C στον αέρα.
Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, τις πιέζουμε με το δάχτυλο μας κάνοντας τους δαχτυλιές για να πάρουν το σχήμα της λαγάνας.
Τις πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.
Στην αφράτη ο χρόνος ψησίματος θα είναι 20-25 λεπτά, ενώ στην τραγανή 10-15.