Τι θα γίνει με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, τα κομμωτήρια και τις εκκλησίες – Μέχρι το Σάββατο οι ανακοινώσεις

Η επιδημιολογική εικόνα παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητική σε συνολικά εννέα νομούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς μετά από πέντε εβδομάδες lockdown όχι απλώς τα κρούσματα δεν έχουν πέσει στους προσδοκώμενους αριθμούς, αλλά βρίσκονται σε πολύ υψηλά ακόμη επίπεδα.

Τα χθεσινά 1.677 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες, Τετάρτη, αποδεικνύουν ότι η διασπορά του ιού παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε όλη την επικράτεια. Τα δεδομένα αυτά ίσως δεν επιτρέψουν τη λειτουργία του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου όπως αναμενόταν.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του νέου κορωνοϊού στη χώρα, τόνισε πως παραμένει η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας.

Όπως είπε, οι ΜΕΘ βρίσκονται στο «κόκκινο» με κάλυψη 83% στην επικράτεια, ενώ στην Αττική η πληρότητα ανέρχεται στο 77% και στη Θεσσαλονίκη στο 95%.

Σήμερα γίνονται συσκέψεις με την ομάδα λοιμωξιολόγων για να ληφθούν οι αποφάσεις για εκκλησίες, λιανεμπόριο, κομμωτήρια και επανένωση οικογενειών.

Αμφιλεγόμενο του άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου

Επιφυλάξεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου εξέφρασαν οι λοιμωξιολόγοι σε διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποίησαν με κυβερνητικά στελέχη.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημείωσε ότι αν και υπάρχει πτώση στους δείκτες κρουσμάτων και νοσηλειών, ωστόσο αυτή δεν κρίνεται ικανοποιητική.

«Η βελτίωση είναι αργή και αυτό έχει καθυστερήσει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και ενδεχομένως να καθυστερήσει κι άλλο».

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι μέχρι τις 7 Ιανουαρίου δεν θα ανοίξουν σχολεία, ψυχαγωγία ή χιονοδρομικά και δε θα υπάρξει δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για να διαφοροποιηθούν τα μέτρα σε περιφερειακό επίπεδο.

Προβάδισμα έχουν τα κομμωτήρια

Προβάδισμα για την έναρξη της δραστηριότητάς τους έχουν τα κομμωτήρια και τα κουρεία, τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν την ερχόμενη Δευτέρα, για να ακολουθήσουν περιορισμένες κινήσεις ως προς τη λειτουργία της αγοράς, μπροστά στο ενδεχόμενο συνωστισμού εκατοντάδων πολιτών σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους. Άλλωστε η ανησυχία των επιστημόνων για το συνωστισμό στα καταστήματα εν όψει εορτών είναι και αυτή που τους ωθεί στο να παρατείνουν το άνοιγμά της.

Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται πως έχουν προτεραιότητα, όπως έχουν τονίσει στο υπουργείο Ανάπτυξης, που εκτός των κομμωτηρίων, θέλουν να ανοίξουν και τα καταστήματα παιχνιδιών, αλλά και τα ανθοπωλεία.

Επέκταση του ωραρίου στις μετακινήσεις

Ο κ. Πέτσας τόνισε επίσης χθες ότι θα υπάρξει επέκταση του ωραρίου στην κυκλοφορία για να διευκολυνθούν τα καταστήματα του λιανεμπορίου που θα λειτουργήσουν. Εξετάζεται επίσης μια λύση στο ωράριο τις ημέρες των εορτών για να μετακινηθεί ο κόσμος. Οπως είχε αναφέρει και την προηγούμενη ημέρα, αναμένεται να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Επίσης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η καραντίνα των 10 ημερών που έχει τεθεί σε όσους Έλληνες έρχονται από το εξωτερικό για τις γιορτές στην Ελλάδα.

Σύντομα ανακοινώσεις για την εκκλησία

Σχετικά με τη λειτουργία των εκκλησιών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι προχθές έγινε μια καλή συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, προσθέτοντας ότι «είμαστε κοντά στο να βρεθεί μια χρυσή τομή».