Τι θα κάνει η κυβέρνηση με τα κορωνοπάρτι

290

Εβδομάδα αποφάσεων για το Πάσχα.

 

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για τα «κορονοπάρτι» με τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες να ανοίγουν ένα ακόμα μέτωπο για το Μέγαρο Μαξίμου την ώρα που σχεδιάζεται το κρίσιμο άνοιγμα του τουρισμού και άλλων δραστηριοτήτων μετά το Πάσχα. Αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως η παρουσία της πολιτείας, στα φαινόμενα με τα πάρτι στις πλατείες, θα είναι διακριτική.

Όπως για παράδειγμα έγινε στην πλατεία Βαρνάβα και την φύλαξη της περιοχής- αν και είχε ως αποτέλεσμα την μετακόμιση σε άλλες πλατείες – θα υπάρχουν ανάλογες παρεμβάσεις. Αυτό που ισχυρίζονται στελέχη της κυβέρνησης είναι πως μία μαζική αστυνομική παρέμβαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε επεισόδια και σε μεγαλύτερη διασπορά του ιου, ενώ θυμίζουν τις αντίστοιχες εικόνες στις αρχές του περσινού καλοκαιριού στις πλατείες, όπως στην Αγία Παρασκευή.

Ξεκαθαρίζεται ότι θα ενταθεί η προσπάθεια να εντοπιστούν οι ενδεχόμενοι διοργανωτές και στέλνεται το μήνυμα ότι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος είναι η κοινωνική απομόνωση καθώς η πλειοψηφία τηρεί τα μέτρα.

Προτεραιότητα στο ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού
Από την κυβέρνηση τονίζεται ότι βρισκόμαστε στο τέλος της περιπέτειας και δίνεται προτεραιότητα στο ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού από τις 14 Μαΐου -με την εστίαση να ανοίγει λίγες ημέρες νωρίτερα- και ως εκ τούτου γίνεται σαφές πως οι αποφάσεις των ειδικών για τις δραστηριότητες τις ημέρες του Πάσχα θα έχουν γνώμονα να μην θυσιαστεί η έναρξη της θερινής σεζόν. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται τις προσεχείς ημέρες με την κυβέρνηση να αναμένει αποφάσεις εντός της εβδομάδας αφού προηγουμένως αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα.

Η υγειονομική εικόνα πάντως δείχνει πως δεν μπορεί να επιτραπεί η απελευθέρωση των μετακινήσεων καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή. Εκτός των μετακινήσεων, θα πρέπει να δοθεί και ένας οδικός χάρτης σχετικά με το πώς θα κάνουμε Ανάσταση, αλλά και σχετικά με το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα βράδια.

Οι δύσκολες αποφάσεις ενόψει Πάσχα

Σε ερώτηση για το ζήτημα με τα πάρτι στις πλατείες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη- κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- ουσιαστικά επιβεβαίωσε την στάση της κυβέρνησης: είναι ένα κρίσιμο σταυροδρόμι που βρισκόμαστε ενόψει Πάσχα, υπάρχει μία εύλογη κόπωση των πολιτών. Η αστυνομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική συνείδηση. Μία παρέμβαση της θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικότερη διασπορά του ιού, ακόμη και σε επεισόδια. Η μεγάλη εικόνα είναι πως η πλειοψηφία των συμπολιτών μας είναι πως τηρούν τα μέτρα. Θα γίνουν αντίστοιχες προσπάθειες, όπως στην πλατεία Βαρνάβα και σε άλλες πλατείες. Σε κάθε περίπτωση η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική.

Σύμφωνα με την κ. Πελώνη, το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε όλη την Επικράτεια και ιδιαίτερα στην Αττική, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και Δυτική Ελλάδα. Διαπιστώνεται, ωστόσο, μια τάση σταδιακής, αλλά αργής αποκλιμάκωσης, που απεικονίζεται τόσο στο δείκτη θετικότητας όσο και στον δείκτη αναπαραγωγής του ιού. “Βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία και οφείλουμε όλοι να συνεισφέρουμε στην ανάσχεση της διασποράς”, δήλωσε και υπογράμμισε ότι “η συνεχής επαγρύπνηση, η αποφυγή συναθροίσεων, η καθολική χρήση της μάσκας, ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων, αλλά και η προτίμηση εξωτερικών χώρων, αποτελούν στοιχειώδη μέτρα ατομικής και συλλογικής άμυνας. Ταυτόχρονα, ωστόσο, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας: Τα self test και τον εμβολιασμό”. Όπως τόνισε, συνεχίζεται με τρόπο υποδειγματικό η επιχείρηση «Ελευθερία», καθώς από την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας ηλικίας 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ενώ από μεθαύριο Τετάρτη, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς και την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών. Το επόμενο Σάββατο 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και οι συμπολίτες μας ηλικίας 50-54 ετών.