Την εμβάθυνση των σχέσεων με την Ταϊβάν εξετάζουν οι ΗΠΑ – Σε αναμμένα κάρβουνα η Κίνα

194

Η Ταϊβάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεκινήσουν συνομιλίες για την εμβάθυνση των εμπορικών και οικονομικών τους σχέσεων «σε λίγες εβδομάδες», δήλωσαν την Παρασκευή δύο ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ταϊβάν, του οποίους επικαλείται το CNN.

Στις υπό διερεύνηση πρωτοβουλίες περιλαμβάνονται η θεσμοθέτηση συνεργασίας σε τομείς όπως η εφοδιαστική αλυσίδα, η εργασία, το περιβάλλον και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Ταϊβάν εξαιρέθηκε από το Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού (IPEF), περιφερειακό οικονομικό σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στο Τόκιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Το πλαίσιο αποτελεί προσπάθεια του Μπάιντεν να εμπλακεί σε μια περιοχή που τίθεται όλο και περισσότερο υπό την επιρροή της Κίνας.

Τα κράτη που συμμετέχουν στο IPEF είναι η Αυστραλία, το Μπρουνέι, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Μαλαισία, η Νέα Ζηλανδία, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Το μέλλον της οικονομίας του 21ου αιώνα θα γραφτεί σε μεγάλο βαθμό στον Ινδο-Ειρηνικό, την περιοχή μας», είπε ο Μπάιντεν.

Η Ταϊβάν είχε εκφράσει την επιθυμία της να είναι μέρος του πλαισίου, αλλά αποκλείστηκε από την έναρξη – μια κίνηση που αναλυτές ερμηνεύουν ως προσπάθεια να μην πυροδοτηθούν νέες εντάσεις με την Κίνα.

Αυξανόμενες εντάσεις ΗΠΑ – Κίνας

Το αυτοδιοικούμενο νησί των 24 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται αντιμέτωπο με αυξανόμενη στρατιωτική πίεση από την Κίνα τους τελευταίους μήνες. Οι αρχές στο Πεκίνο διεκδίκησαν την 7η μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας ως μέρος της επικράτειάς της, παρόλο που δεν την κυβέρνησαν ποτέ.

Τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επέμβουν στρατιωτικά, αν η Κίνα επιχειρήσει να καταλάβει την Ταϊβάν με τη βία – κάτι που φαινόταν να αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση προς το Πεκίνο να μην μιμηθεί τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος υποβάθμισε γρήγορα τα σχόλια, λέγοντας ότι δεν αντικατοπτρίζουν αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ. Είναι η τρίτη φορά τους τελευταίους μήνες που ο Μπάιντεν διαμήνυσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προστατεύσουν την Ταϊβάν από κινεζική επίθεση.

Οργισμένη ήταν η απάντηση του Πεκίνου, που κάλεσε την Ουάσιγκτον να είναι προσεκτική «με λόγια και πράξεις για το ζήτημα της Ταϊβάν». Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με τις αρχές στην Ταϊπέι, αλλά διατηρούν στενούς ανεπίσημους δεσμούς που διευκολύνουν τις οικονομικές συναλλαγές και την προμήθεια αμυντικών όπλων προς την Ταϊβάν.

Την περασμένη Παρασκευή, ο κορυφαίος εμπορικός διαπραγματευτής της Ταϊβάν Τζον Ντενγκ πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με την εμπορική εκπρόσωπο των ΗΠΑ Κάθριν Τάι στην Ταϊλάνδη, κατά την οποία συμφώνησαν να διερευνήσουν τρόπους εμβάθυνσης των εμπορικών σχέσεων και να συναντηθούν ξανά τις επόμενες εβδομάδες για να συζητήσουν την πορεία προς τα εμπρός, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Πηγή: liberal.gr