Την Πέμπτη οι υπογραφές για τα Rafale και τις γαλλικές φρεγάτες – Τι θα γίνει με τα F-35

Rafale

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Dassault Aviation and Naval Group, Ερίκ Τραπιέ και Πιέρ Ερίκ Πομεγέ, αναμένονται στην Αθήνα την Πέμπτη για να υπογράψουν τις συμβάσεις ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά από την Ελλάδα έξι αεροσκαφών Rafale και τριών φρεγατών Belhara (FDI), γράφει η γαλλική ιστοσελίδα La Tribune.

Στην ειδική εκδήλωση θα παραστεί και η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Φλοράνς Παρλί.

«Πρόκειται για νέα εξαγωγική επιτυχία για τη γαλλική αμυντική βιομηχανία και την υπουργό Άμυνας», γράφει η γαλλική ιστοσελίδα, τονίζοντας ότι οι δύο συμβάσεις θα ενισχύσουν τα στοιχεία για τις γαλλικές εξαγωγές το 2022.

H La Tribune σημειώνει ότι με την νέα αμυντική συμφωνία ενισχύονται οι σχέσεις των δύο χωρών. « Η Ελλάδα, η οποία έχει ήδη 85 F-16 (έκδοση Viper), θα ενισχύσει τον στόλο των πολεμικών της αεροσκαφών με 24 Rafales από την Dassault Aviation», αναφέρει η ιστοσελίδα και διατυπώνει το ερώτημα «αν η Αθήνα θα παραγγείλει άλλα 12 Rafale για να συγκροτήσει μια δεύτερη μοίρα;»

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θέλει επίσης να αποκτήσει άλλα 40 αεροσκάφη μέχρι το 2035 και η Αθήνα πιθανότατα κινείται προς μια συνολική ή επι μέρους παραγγελία αμερικανικών F-35 της Lockheed Martin».

Σε ότι αφορά τις φρεγάτες, η ιστοσελίδα αναφέρει ότι η γαλλική Naval Group έχει εργαστεί σκληρά για τη συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας. «Η γαλλική εταιρεία έχει επιλέξει 50 ελληνικές εταιρείες για να εργαστούν στο πρόγραμμα. Το ποσό της επιστροφής στην Ελλάδα υπολογίζεται από το ελληνικό υπουργείο στα 400 εκατ. ευρώ. Οι φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στα ναυπηγεία του  Λοριάν και θα παραδοθούν στο ελληνικό ναυτικό το 2025 και το 2026», αναφέρει η ιστοσελίδα.