Τίτλοι τέλους για Χρυσή Αυγή – Στη ΓΑΔΑ η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης – Αγνοείται ακόμη ο Παππάς

475

Μετά τις συλλήψεις, το βράδυ της Πέμπτης ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης , ανάμεσα στα οποία και οι ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Κώστας Μπαρμπαρούσης, αλλά και 20 ακόμη καταδικασθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ. Την ίδια ώρα άφαντος ακόμα ο Χρήστος Παππάς, ενώ στις Βρυξέλλες έχει διαφύγει ο Γιάννης Λαγός.

Το πρώτο βράδυ στη ΓΑΔΑ για τα μέλη της διευθυντικής ομάδας

Μετά τις αυτόβουλες παραδόσεις και τις συλλήψεις, τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, ανάμεσα στα οποία ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Κώστας Μπαρμπαρούσης, αλλά και 20 ακόμη καταδικασθέντες. Οι συλληφθέντες παρέμειναν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο 50 θέσεων στον 70 όροφο ο οποίος έχει διαχωριστεί σε τέσσερα μέρη, αλλά και σε κρατητήρια υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής,

Πέρασαν επίσης το βράδυ τους υπό αυστηρή επιτήρηση, τόσο με φυσική παρουσία, όσο και με τεχνητή δηλαδή με κάμερες. Όπως είναι άλλωστε γνωστό κάποια από τα μέλη της ηγετικής ομάδας δεν διατηρούν πλέον καλές σχέσεις μεταξύ τους και έτσι έχουν διαχωριστεί σε ομάδες ώστε να μην υπάρξουν αντιπαραθέσεις.

Σήμερα θα οδηγηθούν στη Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για αποτυπώματα και φωτογραφίες, στη συνέχεια στον Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών όπου θα παραλάβουν τα φυλακιστήρια και έπειτα στη Διεύθυνση Μεταγωγών ώστε να μεταφερθούν στις φυλακές που θα επιλέξει ο εισαγγελικός λειτουργός.

Τα μέτρα που έχουν πάρει οι φυλακές

Εντός των φυλακών ωστόσο θα ακολουθηθεί ειδικός σχεδιασμός για τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Αρχικά, στις φυλακές όλοι οι καταδικασθέντες θα παραμείνουν για 14 μέρες σε καραντίνα λόγω Covid-19, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, και στη συνέχεια στα κελιά τους.

Παράλληλα, θα βρίσκονται σε διαρκή φυσική και με τεχνητά μέσα παρακολούθηση, ενώ θα ελέγχονται σε καθημερινή βάση τα κελιά τους για τον εντοπισμό κινητών ή αυτοσχέδιων όπλων, αλλά και οι επικοινωνίες και τα επισκεπτήρια.

Σημειώνεται τέλος ότι έχει προβλεφθεί να μην έρχονται σε επαφή με άλλους κρατουμένους, αλλά και μεταξύ τους όσοι βρίσκονται σε διαμάχη, για λόγους ασφαλείας. Έτσι, θα προαυλίζονται ιδιωτικά, σε διαφορετικές ώρες και μακριά από τους υπόλοιπους κρατούμενους.

Σε ποιές φυλακές θα οδηγηθούν οι καταδικασθέντες

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ηγετική ομάδα, εκτός απροόπτου, θα οδηγηθεί στις φυλακές Δομοκού, ενώ οι υπόλοιποι θα μοιραστούν στις ίδιες φυλακές καθώς και στα καταστήματα κράτησης Μαλανδρίνου και Τρικάλων, εκτός και είναι διαφορετικές οι αποφάσεις του αρμόδιου εισαγγελέα.

Κατά τον Σκάι, οι υποψήφιες φυλακές είναι έξι: Στη Νιγρίτα Σερρών, στο Δομοκό, στην Κέρκυρα, στα Τρίκαλα, στο Μαλανδρίνο και στον Άγιο Στέφανο Πατρών.

Αντίστοιχα, ο δολοφόνος του Πάυλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, που έχει καταδικασθεί σε ισόβια και 14 χρόνια θα οδηγηθεί, είτε στις φυλακές Δομοκού είτε στο Μαλανδρίνο.

Αγνοείται ο Χρήστος Παππάς – Τι λέει ο δικηγόρος του φυγόδικου υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο δικηγόρος του καταδικασθέντα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Χρήστου Παππά, Περικλής Σταυριανάκης, για την απόφαση του πελάτη του να μην παραδοθεί στις αρχές μετά την απόφαση μη ανασταλτικού χαρακτήρα του δικαστηρίου.

Ο κ. Παππάς θεωρείται πλέον καταζητούμενος και όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες έχουν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τον εντοπισμό του φυγόποινου υψηλόβαθμου στελέχους και πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυριανάκη, ο κ. Παππάς δεν έχει θέσει εαυτόν στην διάθεση των αρχών, καθώς θεωρεί ότι δεν μπορεί να εκτίσει την πρωτόδικη ποινή πριν φτάσει η υπόθεση στο Εφετείο, οπότε και θα δικαστεί εκ νέου η υπόθεση.

«Η καταδίκη που επιβάλλεται σε ποινή είναι τόσο μεγάλη σε σχέση με το χρόνο που θα εκδοθεί η δευτεροβάθμια απόφαση», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν ο πελάτης του βρίσκεται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ο κ. Σταυριανάκης αρνήθηκε να απαντήσει, όπως επίσης και αν ο ίδιος τον παρότρυνε να παραδοθεί.

Για τους υπόλοιπους καταδικασθέντες που παραδόθηκαν, υποστήριξε πως έκαναν μια επιλογή, ενώ αναγνώρισε και λάθη στη δικαιοσύνη, τα οποία, μάλιστα, αναγνωρίζει και ο ίδιος ο νομοθέτης, όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Κάθε απόφαση μπορεί να αναθεωρηθεί, η κρίση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου είναι ορόσημο, όποια και αν είναι», κατέληξε.

Οι τελικές ποινές

  • Ποινή κάθειρξης 13 ετών στον Νίκο Μιχαλολιάκο διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άλλο 1 έτος φυλάκιση (συν 1.000 ευρώ) για παράνομη οπλοκατοχή.
  • Ολόκληρη η διευθυντική ομάδα της ΧΑ (Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παπάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής) έλαβε ποινή κάθειρξης 13 ετών εκτός από τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο που καταδικάσθηκε σε ποινή κάθειρξης 10 ετών
  • Στους διευθυντές της οργάνωσης που είχαν και παράνομη οπλοκατοχή (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής και Παππάς), επιβλήθηκε -εκτός από τα 13 χρόνια κάθειρξης- ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 1 έτος και χρηματική ποινή.
  • Ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Γιώργο Ρουπακιά για ανθρωποκτονία στην υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και 10 έτη κάθειρξη για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Παράλληλα, επιβλήθηκε και ποινή φυλάκισης 4 ετών για οπλοκατοχή και ακόμη 4 χρόνια για οπλοχρησία.
  • Οι υπόλοιποι συμμέτοχοι στην υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Φύσσα καταδικάστηκαν σε κάθειρξη από 6 ως 8 χρόνια, ενώ για τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση από 3 έως 6 χρόνια
  • Ποινή κάθειρξης 7 ετών στους Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Νίκο Κούζηλο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
  • Ποινή κάθειρξης 6 ετών στους Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτρη Κουκούτση
  • Ποινή κάθειρξης 5 ετών στους Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Ευστ. Μπούκουρα, Ν. Μίχο και Μιχ. Αρβανίτη στους οποίους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό
  • Ποινή κάθειρξης 8 ετών στον πυρηνάρχη Νίκαιας, Γ. Πατέλη για συνέργεια σε ανθρωποκτονία και άλλα 6 έτη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
  • Ποινή κάθειρξης 8 ετών στον πυρηνάρχη Περάματος Αν. Πανταζή για απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγυπτίων ψαράδων, 6 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και 2 ετών για κάθε μία από τις τρεις σωματικές βλάβες που του έχουν αποδοθεί από την επίθεση κατά του ΠΑΜΕ.
  • Στην υπόθεση των Αιγυπτίων ψαράδων, από τους 5 καταδικασθέντες οι 4 έλαβαν ποινή κάθειρξης 3 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας και 6 έτη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Ο πέμπτος, πυρηνάρχης Περάματος, Αν. Πανταζής, έλαβε αντίστοιχα 6 έτη και 8 χρόνια, όπως προαναφέρθηκε.
  • Για την επίθεση κατά του ΠΑΜΕ και οι 4 κατηγορούμενοι έλαβαν ποινή φυλάκισης 2 ετών για κάθε μία από τις 3 επικίνδυνες σωματικές βλάβες, φυλάκιση 10 μηνών για διατάραξη οικιακής ειρήνης και 16 μήνες για παράνομη οπλοκατοχή. Για τη Δολοφονία Σ. Λουκμάν, οι 2 καταδικασθέντες Στεργιόπουλος και Λιακόπουλος καταδικάσθηκαν σε ποινή κάθειρξης 6 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Έχουν ήδη καταδικαστεί από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο για την ανθρωποκτονία σε 21 έτη κάθειρξη συν 5 μήνες έκαστος.

Στο Εφετείο και μετά φυλακή όσοι δεν έλαβαν αναστολή

Στον 4ο όροφο του Εφετείου της Αθήνας αναμένεται να οδηγηθούν, εντός της ημέρας, όσοι από τους 39 της Χρυσής Αυγής δεν έλαβαν αναστολή και εμφανίστηκαν αυτοβούλως ενώπιον των αρχών.

Ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών είναι εκείνος που θα γράψει την τελευταία πράξη στην πολύκροτη υπόθεση ώστε οι καταδικασθέντες να λάβουν το φυλακιστήριο και στη συνέχεια να μεταχθούν στα σωφρονιστικά καταστήματα που θα ορίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταδικασθέντες θα χωριστούν σε ομάδες και θα μεταχθούν στις φυλακές Δομοκού, Μαλανδρίνου και Τρικάλων, όπου για 14 μέρες θα τεθούν υποχρεωτικά σε καραντίνα λόγω των μέτρων πρόληψης για τον κορωνοϊό.