To 2021 η νέα Mercedes C-Class με τεχνολογία αιχμής

Γράφει ο Νίκος Μιχαλόπουλος

Η τρέχουσα γενιά της Mercedes C-Class βρίσκεται στην αγορά από το 2014. Πλέον πλησιάζει στο τέλος της καριέρας της μετά από μια αισθητική ανανέωση το 2018 και η αντικατάσταση της έχει προγραμματιστεί για το 2021.

Η C-Class είναι ένα από τα σημαντικότερα μοντέλα της Mercedes, οπότε δεν υπάρχει περιθώριο για λάθος. Ξεκίνησε το 1993, όταν αντικατέστησε την Mercedes 190 και ήταν το μικρότερο μοντέλο στη μάρκα μέχρι το 1997, όταν παρουσιάστηκε η πρώτη γενιάς Α Class.

Η C-Class δεν φοβάται τον σκληρό ανταγωνισμό

mercedes classe c 2019

Η τρέχουσα γενιά της C-Class, έφερε μερικές σημαντικές καινοτομίες, όπως μια υβριδική plug-in έκδοση το 2015, ικανή να διανύσει 59 χλμ αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα. Ο κύριος ανταγωνιστής της, η Σειρά 3 της BMW, διαθέτει επίσης έκδοση plug-in hybrid από το 2016. Ο σχεδιασμός του sedan του «αστεριού» είναι μεν δυναμικός αλλά αρκετά ήπιος, ώστε να προσφέρει χώρο στο τετράθυρο coupé CLA.

Αν και πολύ κοντά σε μέγεθος, τα δύο μοντέλα είναι πολύ μακριά από άποψη φιλοσοφίας, όπως προδίδουν οι πωλήσεις τους. Η CLA έχει σταθεροποιηθεί στις 60.000 μονάδες ετησίως κατά μέσο όρο στην Ευρώπη από το 2015. Πολύ λιγότερο από τα 140.000 έως τα 175 000 αντίτυπα της C Class που πωλούνται κάθε χρόνο από το 2014.

Αν και η C-Class είναι καλά εξοπλισμένη και προσφέρεται σε διάφορα αμαξώματα, διαθέτοντας συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ποιότητα φινιρίσματος, ενσωματωμένη τεχνολογία και ασφάλεια, αποδοτικούς κινητήρες . Ωστόσο, δεν είναι τέλεια. Η αλήθεια είναι πως άρχισε να δείχνει την ηλικία της, μένοντας παράλληλα πίσω στο τεχνολογικό υπόβαθρο, ένα από τα αρχικά πλεονεκτήματα της.

Η επερχόμενη C-Class θα υιοθετήσει πολλά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά από τις E-Class και S- Class

mercedes classe c illustration avant

Η πέμπτη γενιά της C-Class θα ακολουθήσει το νέο Family Look της εταιρείας με την ομοιότητα με την ανανεωμένη E-Class είναι πολύ ορατή, ειδικά στα πίσω φώτα που αλλάζουν σχήμα και πλέον γίνονται οριζόντια και λεπτά. Στο μπροστινό μέρος, οι προβολείς είναι επίσης λεπτότεροι, όπως φάνηκαν στα πρώτα πρωτότυπα που δοκιμάζονται στο δρόμο.

Νέο εσωτερικό με τεχνολογία αιχμής

mercedes aqs concept francfort 2019

Το εσωτερικό υιοθετήσει στοιχεία από την επερχόμενη S-Class. Ωστόσο, η κεντρική οθόνη ίσως ενσωματωθεί λίγο χαμηλότερα στην κεντρική κονσόλα, στο πνεύμα αυτού που παρουσίασε η Mercedes με το EQS concept.

Η τεχνική σκοπιά

mercedes w206 prototype spyshots

Για το τεχνικό μέρος, η νέα C-Class, γνωστή με τον κωδικό W206, παραμένει πιστή στην αερανάρτηση με συμπιεστή και μαξιλάρια αέρα. Πλέον μεταβαίνει στην πλατφόρμα MRA 2, μια εξέλιξη της σημερινής. Έτσι, διατηρεί το σασί, με δυνατότητα επιλογής τετρακίνησης με το περίφημο 4Matic. Αυτή η νέα βάση βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στην πλατφόρμα EVA, η οποία χρησιμοποιείται για ηλεκτρικά οχήματα.

Επομένως, προδίδει μια αμιγώς ηλεκτρική στο μέλλον. Το μοντέλο αυτό θα συμπληρώσει το ηλεκτρικό υπομπράντ  της εταιρείας με το αναγνωριστικό “EQ” Ωστόσο το όνομα θα διαφέρει καθώς το EQC έχει ήδη ληφθεί από ένα ηλεκτρικό SUV.

Νέοι κινητήρες και υβριδική τεχνολογία

Charging at home.

Οι κινητήριες επιλογές θα περιλαμβάνουν βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες με ήπια υβριδική τεχνολογία 48V, όπως ο τετρακύλινδρος των 272 ίππων που γνωρίσαμε πρόσφατα στην E-Class. Στην συνέχεια θα προστεθούν και άλλοι κινητήρες με Plug-In υβριδική τεχνολογία (επαναφορτιζόμενοι). Οι κινητήρες V6 θα αντικατασταθούν από 6-κύλινδρους σε σειρά, τόσο βενζίνης όσο και ντίζελ. Οι κορυφαίες εκδόσεις AMG, θα παίρνουν κίνηση αποκλειστικά με ισχυρότατους βενζινοκινητήρες.

Περισσότερη αυτονομία

hey mercedes 2021

Η νέα C-Class θα ακολουθήσει το τεχνολογικό υπόβαθρο της επερχόμενης S-Class, παρέχοντας ημι-αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Αυτό το σύστημα θα επιτρέπει στο όχημα να υποβοηθάει τον οδηγό στη διατήρηση λωρίδων, στην προσπέραση, να διατηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας και επιβραδύνει από στάση εάν χρειαστεί, παραμένοντας σε εγρήγορση. Η πέμπτης γενιάς C-Class θα διαθέτει το προηγμένο σύστημα ψυχαγωγίας MBUX με  φωνητικό έλεγχο, με το γνωστό “Hey Mercedes”.

Πότε θα παρουσιαστεί

Η παρουσίαση της Mercedes C-Class “W206” είχε προγραμματιστεί για το Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού τον Οκτώβριο του 2020. Ωστόσο, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έφερε η επιδημία COVID-19 δημιουργεί αμφιβολίες για το εάν θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Ο Γερμανός κατασκευαστής εξετάζει εναλλακτικές λύσεις ως προς τον χρόνο και τον τόπο για να παρουσιάσει το αυτοκίνητό που πρόκειται να φτάσει στην αγορά στις αρχές του 2021.