Το 98% όσων πέθαναν από κορωνοϊό την τελευταία εβδομάδα δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι

Ικανοποίηση για τα νούμερα της πανδημίας, αλλά όχι εφησυχασμός, ήταν το μήνυμα στη σημερινή επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ “Αττικόν”, Βάνα Παπαευαγγέλου, και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Σε χαμηλό επίπεδο, περίπου στο 2,3%, παραμένει ο δείκτης θετικότητας στη χώρα, όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε πως “Η διασπορά του ιού μειώνεται σταθερά”, κάνοντας ωστόσο λόγο για περίπου 9.500 ενεργά κρούσματα.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι τα μισά κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα έχουν διαγνωστεί από τα self test. Το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται μέσω self test παρέμεινε χαμηλό, στο 0,12%.

Σύμφωνα με το ECDC, η χώρα μας συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με μέτρια κυκλοφορία του ιού, όμως ορισμένες Περιφερειακές Ενότητες, όπως η Αττική, η Μαγνησία, η Λάρισα, και νησιά όπως η Κως, η Νάξος και η Κέρκυρα βρίσκονται στο επίπεδο 3, δηλαδή στο πορτοκαλί επίπεδο κινδύνου.

Επιπλέον είπε ότι 1.700 είναι οι ασθενείς με κορωνοϊό στη χώρα μας, αριθμός που σηματοδοτεί μείωση στον συγκεκριμένο δείκτη. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, είναι πιθανό στο τέλος του Ιουνίου ο αριθμός των διασωληνωμένων να πέσει κάτω από τους 200.

“Η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων αφορά σε ανεμβολίαστους”, είπε και συμπλήρωσε πως την τελευταία εβδομάδα, το 92% όσων χρειάστηκαν νοσηλεία και το 98% όσων πέθαναν από κορονοϊό αφορά σε άτομα που δεν είχαν προλάβει να εμβολιαστούν.

Η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα δέχεται όλα τα εμβόλια, εγκεκριμένα και μη από τον EMA, για την είσοδο των τουριστών -και όχι μόνο- στη χώρα.