Το ανώτατο δικαστήριο του Νίγηρα άρει την ασυλία του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ

155

Το ανώτατο δικαστήριο του Νίγηρα διέταξε την άρση της ασυλίας του έκπτωτου προέδρου της χώρας Mohamed Bazoum,, δήλωσε ο δικηγόρος του την Παρασκευή, επιτρέποντας στις αρχές να διώξουν τον πρώην ηγέτη που ανατράπηκε πέρυσι από στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο Master Ould Salem Said, μέλος της νομικής ομάδας του Bazoum, είπε ότι “λαμβάνουν υπόψη αυτήν την απόφαση και η συλλογικότητα θα επικοινωνήσει σύντομα σχετικά με αυτήν την κατάσταση”.

Ο Bazoum, ανατράπηκε στις 26 Ιουλίου από μια ομάδα στρατιωτών που αργότερα επέλεξαν τον Abdourahamane Tchiani, πρώην διοικητή της προεδρικής φρουράς του Νίγηρα, ως επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διασφάλιση της Πατρίδας, του κυβερνώντος σώματος της δυτικοαφρικανικής χώρας.

Ο Bazoum, αρνήθηκε να παραιτηθεί και παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό με τη σύζυγό του στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα του Νιαμέι για μια υποτιθέμενη “συνωμοσία με στόχο την υπονόμευση της εξουσίας ή της ασφάλειας του κράτους”.

Ο Tchiani ανακοίνωσε μια τριετή μετάβαση και προέτρεψε όλες τις ενεργές δυνάμεις του έθνους να συμμετάσχουν σε έναν εθνικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς.

Σε απάντηση στο πραξικόπημα, η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στον Νίγηρα, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των συνόρων.