Το Μπάκιγχαμ ζήτησε τις συνταγές του Λ. Λαζάρου από το δείπνο στο Προεδρικό για Κάρολο και Καμίλα

498

Τεράστια η διάκριση για τον Λευτέρη Λαζάρου.

 

«Το να ζητήσει το Μπάκιγχαμ τις συνταγές, έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα», δήλωσε ο γνωστός σεφ.

Τις συνταγές του Λευτέρη Λαζάρου από το μενού του επίσημου δείπνου που τελέστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο την 25η Μαρτίου προς τιμήν του πρίγκιπα Κάρολου και της δούκισσας της Κορνουάλης, ζήτησε το Μπάκιγχαμ, καθώς οι υψηλοί προσκεκλημένοι φαίνεται να εντυπωσιάστηκαν από τις ελληνικές γεύσεις.

Κατά δήλωση του σεφ, το βρετανικό παλάτι, διά της διπλωματικής οδού, ζήτησε τις συνταγές για τα πιάτα που γεύτηκαν οι υψηλοί προσκεκλημένοι της Ελλάδας.

Ο Λευτέρης Λαζάρου τόνισε ότι «το να ζητήσει το Μπάκιγχαμ τις συνταγές, έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα, καθώς αυτό σημαίνει ότι λόγω των συνταγών θα ψάξουν και τα ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα μας».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο γνωστός σεφ αποκάλυψε: «Ζήτησαν όλο το μενού και αυτό μας κάνει περήφανους και αρεστούς, γιατί χωρέσαμε όση περισσότερη Ελλάδα μπορούσε σε ένα πιάτο. Ήταν τέσσερα πιάτα μαζί με το γλυκό. Αντιλαμβάνεστε ότι εμένα προσωπικά αυτό με έχει κάνει υπερήφανο. Βοηθώντας τον πρωτογενή τομέα πάντα, γιατί ο στόχος ενός μάγειρα, ξέρετε, όταν συνταγογραφεί, είναι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Αυτά πάνε χέρι-χέρι. Πάντα ο στόχος μου, η έμπνευσή μου ήταν τα τοπικά προϊόντα, η Ελλάδα με εμπνέει εμένα».

Αναφερόμενος στα πιάτα που σερβιρίστηκαν στο Προεδρικό, ο Λευτέρης Λαζάρου ανέφερε: «Πρώτο πιάτο ήταν το χριστόψαρο με χειμωνιάτικες ρίζες. Η χώρα δεν είναι μόνο μπουτίκ χώρα, αλλά έχει και μπουτίκ προϊόντα. Επομένως είναι πολύ εύκολο για έναν μάγειρα με παρθενογένεση να σκαρφιστεί πολύ ωραία πιάτα και να τα βάλει πάνω στο τραπέζι με μεγάλες αξιώσεις, στέκοντας για ακόμη μία φορά στον παγκόσμιο χάρτη της γευσιγνωσίας και της ρεστοκριτικής. Κυρίως πιάτο χριστόψαρο, μετά φύλλο λάχανο τυλιγμένο με κιμά γαρίδας, γαρίδα ελληνική. Γιατί έχουμε άλλες γεύσεις, άλλες μυρωδιές, το τραγανό της κρέας μπορεί να σε απογειώσει».

Αναφορικά με την προετοιμασία του μενού, ο σεφ επισήμανε ότι ήταν μια σύνθετη διαδικασία. «Έπρεπε να πατήσω πάνω σε διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που ήταν καλεσμένοι στη χώρα μας. Άρα έγιναν πολλές συζητήσεις με τις πρεσβείες για διατροφικές αλλεργίες, για ιδιαιτερότητες των ανθρώπων. Έτσι έπρεπε όλα αυτά να συνδυαστούν, γιατί σε ένα επίσημο δείπνο, που σου δίνει πολύ λίγο χρόνο η εθιμοτυπία -οι άνθρωποι αυτοί έχουν ξεναγηθεί, έχουν πάει και σε άλλα μέρη, ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος-, μέσα σε μία ώρα και ένα τέταρτο αυτοί οι άνθρωποι έπρεπε να έχουν απολαύσει αυτό το δείπνο», τόνισε ο κ. Λαζάρου.

Ο κ. Λαζάρου ανέφερε ως μοναδική δυσκολία το γεγονός ότι υπήρχε απόσταση από την κουζίνα έως τη σάλα, καθώς το μενού ετοιμάστηκε στην Προεδρία, το πρωτόκολλο που έπρεπε να ακολουθηθεί αλλά φυσικά και ο κορωνοϊός. «Και λόγω Covid έπρεπε να γίνουν όλα αυτά, υπήρχε και μεγάλη δυσκολία με την εθιμοτυπία. Το μόνο μου στρες ήταν μην αρρωστήσω από Covid και δεν μπορώ να ηγηθώ της ομάδας. Κάθε μέρα κάναμε μοριακό τεστ. Δεν με απασχόλησε κάτι άλλο. Άλλωστε η εμπειρία μου στην εστίαση είναι μεγάλη, δεν είχα κανένα πρόβλημα για το πώς θα βγάλουμε την Ελλάδα μπροστά», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για το αν άκουσε κάποιο καλό σχόλιο εκείνη τη βραδιά, ο Λευτέρης Λαζάρου εξήγησε ότι όταν βγήκε στη σάλα με την ομάδα του εισέπραξε βλέμματα ευχαρίστησης.

«Όλους τους συντελεστές της βραδιάς μάς κάλεσε η κυρία Πρόεδρος να χαιρετήσουμε και να μας χαιρετήσει ο κόσμος. Τα μάτια δεν λένε ψέματα. Ξέρω να καταλαβαίνω από το βλέμμα αν έχει ευχαριστηθεί ο άλλος με αυτό που του προσέφερα. Οπότε τα λόγια περιττεύουν. Το βλέπεις από το βλέμμα και την ικανοποίηση στο βλέμμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας από τους υψηλούς καλεσμένους ζήτησε το μενού (σ.σ.: εννοώντας τον πρίγκιπα Κάρολο και την Καμίλα)», σημείωσε.

Τέλος ο σεφ αναφέρθηκε και στα σχόλια που υπήρξαν στα social media για τις επιλογές που έκανε για το μενού, τονίζοντας ότι δεν τον αγγίζουν, αλλά τον κάνουν να γελούν.

«Με κατηγορούσαν γιατί δεν έβαλα μπακαλιάρο στο μενού. Δεν έβαλα μπακαλιάρο απλά γιατί ο μπακαλιάρος δεν είναι ελληνικός.

Την 25η Μαρτίου τρώμε ψάρι, όχι μπακαλιάρο. Επίσης, δεν μπορείς σε ένα επίσημο δείπνο να βάλεις σκορδαλιά. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα πράγματα μου φαντάζουν πολύ αστεία. Δεν ασχολούμαι. Το χοιρινό γιατί μπορεί να γίνει κιμάς και όχι η γαρίδα; Η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο νησί, τα ψάρια τα ελληνικά είναι μοναδικά στον κόσμο. Και επιστημονικά, αν θέλετε, μπορώ να τα εξηγήσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.