Το Βέλγιο θέλει να λάβει 100 έως 150 μετανάστες από τη Λέσβο

Τιρόλο και Βερολίνο έχουν χώρο για να λάβουν μετανάστες από τη Μόρια, όπως βροντοφώναξαν το Σαββατοκύριακο οι διαδηλωτές που ξεχύθηκαν στους δρόμους, την ώρα που η κυβέρνηση του Βελγίου ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να υποδεχθεί 100 έως 150 πρόσφυγες από τον κατεστραμμένο καταυλισμό στη Λέσβο.

Λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ακούγονται όλο και περισσότερες «φωνές» στην Ευρώπη που επιθυμούν να προσφέρουν καταφύγιο στους άστεγους μετανάστες.

Χθες, περίπου τρεις χιλιάδες κάτοικοι του Βερολίνου ξεχύθηκαν στους δρόμους κραδαίνοντας πλακάτ, με το σύνθημα: «Wir haben Platz» (στα γερμανικά σημαίνει: «Έχουμε χώρο») στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στη γερμανική κυβέρνηση αλλά και στις Βρυξέλλες ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να φιλοξενήσει και άλλους μετανάστες.

Φορώντας τις μάσκες τους, όπως επιτάσσει η εποχή της νόσου Covid- 19, Γερμανοί διαδηλωτές εξέφρασαν την επιθυμία τους να βοηθήσουν τους μετανάστες της Λέσβου για τους οποίους, μέχρι στιγμής, μόνο η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ανακοινώσει ότι είναι πρόθυμες να φιλοξενήσουν.

Στο Τιρόλο, πάντως, πολλοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν την διαφωνία τους με την επίσημη θέση του Καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς, που συμφωνεί με την γερμανική πολιτική και δεν θέλει η Αυστρία να λάβει μετανάστες από τη Μόρια.

«Το Τιρόλο έχει χώρο», ήταν το σύνθημα στο πλακάτ των διαδηλωτών που είχαν βγει το απόγευμα του Σαββάτου στους δρόμους τους Ίνσμπρουκ.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Βελγίου ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να καλωσορίσει 100 έως 150 αιτούντες άσυλο – οικογένειες με παιδιά και ανύπαντρες μητέρες – από το στρατόπεδο της Μόρια για να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη στην Ελλάδα.