Το επίκαιρο «βρετανικό» φλέγμα του ελληνικού Ιερού Λόχου

1506

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Οι πρώτοι Βρετανοί κομάντο ήταν ένα σώμα πραγματικά μοναδικό και απολύτως πρωτοποριακό. Συγκροτημένοι από άνδρες κάθε λογής, από καθηγητές του Κέιμπριτζ και καλλιτέχνες μέχρι υπαλλήλους και χειρώνακτες, εκπαιδεύονταν σκληρά, στρατωνίζονταν και στρατοπεύδευαν χωρίς περιττούς κανόνες και αναφορές, αμφισβητήθηκαν στην αρχή, αποτέλεσαν τελικά ένα από τα πλέον αξιοθαύμαστα σώματα στη στρατιωτική ιστορία. Υλοποιήθηκαν με προσωπική επιμονή του Τσώρτσιλ και έγιναν συνώνυμο των ειδικών δυνάμεων.

Ήταν αυτοί που εκπαίδευσαν την πρώτη ελληνική μονάδα καταδρομών, τον Ιερό Λόχο, που συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1942 στη Μέση Ανατολή εξ ολοκλήρου από αξιωματικούς και των τριών όπλων και της Βασιλικής Χωροφυλακής, αλλά και μαθητές της στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, υπό τον συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.

Το έμβλημά του Ιερού Λόχου διατηρούν ακόμα οι ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις. Το δε σύνθημά του, Ο Τολμών Νικά, προκύπτει από το Who Dares Wins που υιοθέτησαν πρώτοι οι Βρετανοί το 1941 -και μεταλαμπάδευσαν επίσης στις γαλλικές ειδικές δυνάμεις ως Qui Ose Gagne.

Τέσσερα γνωρίσματα έπρεπε να έχουν οι Βρετανοί κομάντο, άρα και τα στελέχη του Ιερού Λόχου:
1. Θάρρος
2. Αποφασιστικότητα
3. Ανιδιοτέλεια
4. Ευθυμία ενώπιον της αντιξοότητος

Καθώς ζούμε ώρες έντασης και ευθύνης, ας τα έχουμε στο μυαλό μας. Ίσως ειδικά το τελευταίο, που μας προτρέπει να διατηρούμε το ηθικό μας υψηλό, να μην το βάζουμε κάτω, να μην αφήνουμε τίποτα να μας παίρνει από κάτω.

Η σημαντικότερη γενιά της πρόσφατης ιστορίας, αυτή των παππούδων μας, μία γενιά υπεράνθρωπων αντοχών και ασύλληπτου σθένους, αλλά και βιωμένου φλέγματος, έχει πολλά να μας διδάξει.