Το κοτόπουλο του Άκη (βίντεο)

339

Μία υπέροχη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη.

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη μαρινάδα

  • Σε ένα μπολ βάζουμε αλάτι, πιπέρι, τον κόλιανδρο, την πάπρικα, το σκόρδο, τη ρίγανη, το ξύσμα από το λεμόνι, τη ζάχαρη, το μπούκοβο, το τζίντζερ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Παίρνουμε 1 κ.σ. από τη μαρινάδα μας και τη βάζουμε σε ένα άλλο μπολ.
  • Στο ίδιο μπολ βάζουμε το ξινόγαλο, το αυγό και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
  • Βάζουμε το κοτόπουλο, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για να μαριναριστεί 12-24 ώρες.

Για το κοτόπουλο

  • Τοποθετούμε ένα γουόκ με ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ και τη 1 κ.σ. από την ξηρή μαρινάδα. Ανακατεύουμε καλά.
  • Βάζουμε το κοτόπουλο στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε στο τηγάνι με το καυτό λάδι και τηγανίζουμε για 5-8 λεπτά. Αν είναι μικρό το τηγάνι μας τα τηγανίζουμε σε δύο δόσεις.
  • Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σάλτσα

  • Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το βούτυρο.
  • Με ένα μαχαίρι ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι, τη ρίγανη και το δεντρολίβανο ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
  • Βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να απορροφηθεί από το βούτυρο.
  • Βάζουμε το γάλα σε 5 δόσεις. Μόλις απορροφηθεί η μία προσθέτουμε την επόμενη. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση το μείγμα.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μπούκοβο, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι.

Για το σερβίρισμα

  • Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Σερβίρουμε σε ξύλο κοπής με πατάτες τηγανητές και φρέσκα μυρωδικά.

Συστατικά

Για το κοτόπουλο

  • 1 κ.σ. κόλιανδρο, σε σκόνη
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 κ.σ. σκόρδο, σε σκόνη
  • 2 κ.σ. ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο
  • 1/2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
  • 150 γρ. ξινόγαλο
  • 1 αβγό
  • 500 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλου, χωρίς κόκαλο και δέρμα
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

Για τη σάλτσα

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κ.σ. δεντρολίβανο
  • 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 500 γρ. γάλα
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ηλιέλαιο, για τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα

  • πατάτες τηγανητές
  • ρίγανη
  • θυμάρι
  • δεντρολίβανο