Το Κρεμλίνο βάζει μπλόκο σε 81 ευρωπαϊκά ΜΜΕ

104

Το Κρεμλίνο περιόρισε σήμερα την πρόσβαση στη ρωσική επικράτεια σε 81 μέσα ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντίποινα κατά της απαγόρευσης της ΕΕ σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με τη Ρωσία.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών μέσων που μπλοκάρει τη μετάδοσή τους η Ρωσία, βρίσκονται και το ertnews.gr, to ert.gr, το protothema.gr, το skai.gr και το megatv.com. Στην ίδια λίστα περιλαμβάνεται και η αγγλόφωνη Cyprus Mail στην Κύπρο.

Οι περιορισμοί επιβάλλονται σε «ορισμένα μέσα ενημέρωσης των κρατών μελών της ΕΕ και φορείς εκμετάλλευσης μέσων ενημέρωσης σε όλη την ΕΕ που διαδίδουν συστηματικά ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κατάλογος των πρόσφατα απαγορευμένων μέσων ενημέρωσης περιλαμβάνει πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το γαλλικό AFP, το ισπανικό EFE και το Politico μαζί με διάφορα τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες, διαδικτυακές εκδόσεις και ραδιοτηλεοπτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε χώρες της ΕΕ.

Νωρίτερα τον Μάιο, το Συμβούλιο της ΕΕ ανέστειλε τις ραδιοτηλεοπτικές δραστηριότητες εντός της ΕΕ για τέσσερα μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με τη Ρωσία, Voice of Europe, RIA Novosti, Izvestia και Rossiyskaya Gazeta, κατηγορώντας τα για διάδοση και υποστήριξη της προπαγάνδας του Κρεμλίνου στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

«Αυτά τα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται υπό τον μόνιμο άμεσο ή έμμεσο έλεγχο της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και υπήρξαν ουσιαστικά και καθοριστικά για την προώθηση και υποστήριξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και για την αποσταθεροποίηση των γειτονικών της χωρών», ανέφερε η το Συμβούλιο της ΕΕ σε ανακοίνωσή του.

«Την ευθύνη για μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων φέρει αποκλειστικά η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι χώρες αυτής της ένωσης που υποστήριξαν μια τέτοια απόφαση. Εάν αρθούν οι περιορισμοί στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η ρωσική πλευρά θα επανεξετάσει επίσης την απόφασή της σε σχέση με τους αναφερόμενους φορείς εκμετάλλευσης μέσων ενημέρωσης» σημειώνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.