Tο Λουχάνσκ θα στέλνει στη Ρωσία “απελευθερωμένο σιτάρι”

199

Η μία από τις δύο αποσχισθείσες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας που στηρίζονται από τη Μόσχα Λουχάνσκ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αρχίσει να στέλνει σιδηροδρομικώς στη Ρωσία το σιτάρι που «απελευθέρωσαν» οι δυνάμεις της.

Ο Γιούρι Πρόνκο, ο «υπουργός Γεωργίας» της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ ανέφερε ότι μέχρι τώρα έστελναν σχετικά μικρές ποσότητες σιταριού με φορτηγά. «Αύριο είναι μια ιστορική στιγμή – τα πρώτα βαγόνια θα πάνε στη Ρωσία. Πενήντα βαγόνια, περισσότεροι από 3.000 τόνοι» είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται το ρωσικό Tass.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι κλέβει το σιτάρι από τα εδάφη που έχει καταλάβει

Σύμφωνα με το Tass, τα σιλό στο «απελευθερωμένο τμήμα» του Λουχάνσκ περιείχαν περίπου 300.000 τόνους χειμερινού σταριού και 200.000 τόνους σπόρους ηλίανθου, που είχαν απομείνει από τις προηγούμενες σοδειές. Ο Πρόνκο είπε ότι τα σιλό ήταν μισογεμάτα και για να αδειάσουν ώστε να φυλαχθεί εκεί η επόμενη σοδειά θα πρέπει να εξάγονται καθημερινά 120-130 βαγόνια με σιτηρά.

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος επίθεσης στο Κίεβο αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο, πάνω από 100 μέρες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Δεν υπάρχει συγκέντρωση Ρώσων και Λευκορώσων στρατιωτών κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία (σ.σ. περισσότερο από 150 χλμ προς τα βόρεια του Κιέβου), αλλά έχουμε συνείδηση ότι όλα τα σενάρια είναι πιθανά στο μέλλον», τόνισε ο Μοναστίρσκι, φορώντας στρατιωτικό φούτερ και καθισμένος μπροστά από την ουκρανική σημαία σε ένα μεγάλο δωμάτιο.

«Προπαρασκευαστικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη» γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, ανέφερε ο υπουργός, συμπεριλαμβανομένης της «προετοιμασίας γραμμής άμυνας και εκπαίδευσης στρατιωτών», για την προστασία του Κιέβου από πιθανή επίθεση.

Δηλώνοντας σχετικά αισιόδοξος για την τρέχουσα κατάσταση στην πρωτεύουσα, ο υπουργός Εσωτερικών, ωστόσο, υπενθύμισε ότι «οποιοδήποτε μέρος στην Ουκρανία μπορεί να γίνει στόχος ρουκετών, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου», συμπεριλαμβανομένης της «περιοχής της προεδρικής διοίκησης και του ιστορικού κέντρου».

Το Κίεβο ήταν ο κύριος στόχος του ρωσικού στρατού κατά τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου, καταλαμβάνοντας αρκετές θέσεις γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα τον Μάρτιο, ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατόρθωσαν ποτέ να εισέλθουν στην πόλη. Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την περιοχή στις αρχές Απριλίου και επικεντρώθηκαν στην επίθεσή τους στο Ντονμπάς και τη νότια Ουκρανία.

Πηγή: pagenews.gr