Το meaculpa.gr στη Λέσβο – Όλες οι τελευταίες εξελίξεις (Pics)

Αποστολή: Στρατής Κοκκινέλης.

Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, η κατάσταση στη Λέσβο παραμένει τεταμένη, με τους πρώην πλέον διαμένοντες του κατεστραμμένου ΚΥΤ Μόριας να βρίσκονται στην Εθνική Οδό Μυτιλήνης – Θερμής, στην ευρύτερη περιοχή του Καρά Τεπέ.

 Στην πλειονότητα τους, οι μετανάστες βρίσκονται στον Καρά Τεπέ, προκειμένου να εγκατασταθούν στη προσωρινή Δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, στο πεδίο βολής. Βέβαια, δεν είναι και οι περίπου 12.500 στην περιοχή, αλλά γύρω στους 10.000. Ήδη, από χθες, έχουν εισέλθει εντός της νέας Δομής 300 άτομα, εκ των οποίων οι 7 βρέθηκαν θετικοί στον ιό – μεταξύ αυτών κι ένας βρέφος 21 ημερών- και απομονώθηκαν από το πλήθος. Σήμερα αναμένονται να περάσουν την πύλη του πεδίου βολής ακόμα 1.000 άτομα, αφού πρώτα ληφθεί δείγμα για το αν είναι ή όχι θετικοί στον κορωνοιό.

 Σκοπός για την ώρα, είναι να εγκατασταθούν εκεί οι μετανάστες και θα υπάρξει μ’ αυτόν τον τρόπο μια άτυπη πιλοτική εφαρμογή της κλειστής ελεγχόμενης Δομής έως ότου βρεθεί το μέρος για την κατασκευή της μόνιμης Δομής.

Για την ώρα, ως πιθανά σημεία για τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ είναι το πεδίο βολής του Καρά Τεπέ και η Καράβα, που συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες. Συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες εντός του πεδίου βολής.

“Νωρίς το πρωί…”

Νωρίτερα το πρωί, μετανάστες ανά ομάδες κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτα μπροστά στα μάτια των Αστυνομικών Αρχών, με κατεύθυνση την πόλη της Μυτιλήνης και τα γειτονικά χωριά της Μόριας και της Παναγιούδας. Εκεί κατευθυνόταν, προκειμένου να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και προς εύρεση μιας καλύτερης τοποθεσίας για να εγκατασταθούν προσωρινά, με τους ντόπιους κατοίκους να φαίνονται ανήμποροι να αντιδράσουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα μαγαζιά δεν τηρείται κανένα ίχνος προστασίας, ενώ ήδη υπάρχουν νέα κρούσματα του ιού.

“ Ήδη ταλαιπωρημένοι οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.”

Κόπωση εμφανίζουν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας που βρίσκονται για ακόμα ένα 24ώρο στους δρόμους, έχοντας πραγματοποιήσει και “ταξίδι αστραπή” από την Αθήνα. Μάλιστα, χθες, υπήρξε παρέμβαση από τον Σύλλογο Εστίασης “ΑΣΠΙΔΑ” που διένειμε φαγητό και ροφήματα στη χθεσινοβραδινή βάρδια, παρουσία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου, μετά την παρατήρηση προβλήματος σίτισης που υπήρξε στις Αστυνομικές και Πυροσβεστικές Δυνάμεις.

“ Το χαβά τους οι Μ.Κ.Ο. …”

Οι Μ.Κ.Ο. δρουν ανεξέλεγκτες στην περιοχή, κι έχοντας ως βάση το πάρκινγκ της Παναγιούδας, οργανώνουν την τροφοδοσία, αφήνοντας όμως τόνους από σκουπίδια. Επιπλέον, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πραγματοποιούν αγορές από μαγαζιά της περιοχής, δίνοντας πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.

“Γύρω στους 500 μετανάστες πέριξ του ΚΥΤ Μόριας…”

Περίπου 500 μετανάστες έχουν κατασκηνώσει με βοήθεια μελών ΜΚΟ, στην ευρύτερη περιοχή του ΚΥΤ Μόριας, καθώς και σε εξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου, σχηματίζοντας άτυπους καταυλισμούς. Συγκεκριμένα, μετανάστες έχουν γυρίσει πίσω στη κατεστραμμένη Δομή της Μόριας και των γύρω περιοχών, αναζητώντας μέρος ώστε να περάσουν τις προσεχείς ημέρες, μέχρι να είναι έτοιμες οι σκηνές στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ. Στο εξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου, σύμφωνα με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από τον Πεζοπορικό Σύλλογο “Διχάλα”, έχουν λεηλατήσει και εσωτερικό του ναού.

“Ανησυχία από τους κατοίκους και επιχειρηματίες…”

 Ανησυχία, ταραχή και φόβος υπάρχει στους κατοίκους του χωριού της Μόριας και των όμορων κοινοτήτων, βλέποντας όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή τους. Τα όσα βίωσαν πριν πέντε νύχτες, τις λεηλασίες και τις ολικές καταστροφές που έχουν υποστεί στις περιουσίες του τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς και κάποιων επιδρομών που πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα εντός του οικισμού της Μόριας και των γειτονικών, έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν κάθε αίσθημα ασφάλειας, να <<έχουν χάσει τον ύπνο τους>>. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ιδιοκτήτη υγρών καυσίμων που εδρεύει στην περιοχή του Καρά Τεπέ, που λέει απεγνωσμένα το κάτωθι: « Δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος εδώ που κινδυνεύουμε να κάνει κάτι, τι περιμένουν να γίνει το μπάμ;

Ακόμα, και κάτοικοι έκτος Λέσβου που έχουν τα συγγενικά τους πρόσωπα στο χωριό αγωνιούν για την τύχη του τόπου τους και γι’αυτούς.

“ Νέα άφιξη μεταναστών στη Δ. Λέσβο…”

Άφιξη 21 μεταναστών είχαμε στην παραλία της Εφταλού στη Δ. Λέσβο, χθες Σάββατο, και μεταφέρθηκαν στη δομή καραντίνας Μ. Θέρμα, που εδρεύει στο Δήμο Δ. Λέσβου. Αυτή η άφιξη ήταν η δεύτερη για τον μήνα Σεπτέμβριο.