Το MeaCulpa.gr στη Λέσβο – Ημέρα 8η με δηλώσεις

«Μπαίνουν στη Δομή…»

Στη προσωρινή Δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις των Υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, μπαίνουν κατά εκατοντάδες από το πρωί της Πέμπτης οι μετανάστες. Συγκεκριμένα, μέχρι νωρίς το απόγευμα, είχαν μπει 3.200 άνθρωποι -χθες Τετάρτη στο Πεδίο Βολής βρισκόταν 1.800 άτομα- εκ των οποίων οι 135 είναι θετικοί στον κορωνοϊό.

Στην όλη ειρηνική επιχείρηση σκούπα, συμμετέχουν και 70 γυναίκες αστυνομικοί, άρτι αφιχθείσες από την Αθήνα, προκειμένου να τους βάλουν εντός του Πεδίου Βολής.

«Έργα εντός της Δομής…»

Στο κόκκινο συνεχίζονται οι εργασίες στη Δομή, με τους άνδρες του Στρατού να πραγματοποιούν και διπλοβάρδιες, ώστε να είναι έτοιμη το συντομότερο δυνατό. Ενδεικτικές είναι τόσο οι ραγδαίες εξελίξεις των εργασιών, που οι σκηνές έχουν καλύψει εκατοντάδες στρέμματα, όσο και η κόπωση των ανδρών των Σωμάτων. Ήδη, πέντε στρατιωτικοί έχουν αφεθεί ελεύθεροι υπηρεσίας, λόγω τω συνθηκών εργασίας.
ΦΩΤΟ 1

«Όργιο αυθαιρεσίας καταγγέλλει η ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου…»

Η ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου καταγγέλλει όργιο αυθαιρεσίας, εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση:
<<Ενημερωτικό Σημείωμα αναφορικά με την παραχώρηση του Πεδίου Βολής Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ), σε προσωρινό χώρο εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών.

Ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όχι όμως και οι γραμμές αιγιαλού και παραλίας που είναι κοινόχρηστες, και οι διαμορφώσεις εδάφους απαιτούν εγκρίσεις από διάφορες υπηρεσίες (ΥΠΕΝ, ΓΕΝ, Ενάλιες Αρχαιότητες, κλπ.). Τίθεται θέμα υψίστης Εθνικής Ασφαλείας, αφού ο χώρος κατά μήκος της Ακτογραμμής αποτελεί και Π.Ο.Τ. (Πρόσθιο Όριο Τοποθεσίας), με ότι αυτό συνεπάγεται για την άμυνα του νησιού, ειδικά σε αυτούς τους περίεργους καιρούς με τη γείτονα χώρα.

Στα άρθρα 8 και 10 του ν. 4375/2016 (ΦΕΚ Α’51/2016) ορίζεται ο χαρακτήρας της δομή αυτής. Η παράγραφος 3 του αρ. 16 του ιδίου νόμου -όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αρ.96 ν 4485/17- ορίζει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης της συγκεκριμένης εγκατάστασης. Εκεί αναφέρεται μεν «….Σε εξαιρετικές περιπτώσεις επείγουσας και επιτακτικής ανάγκης και για λόγους εθνικού συμφέροντος, για τις ανάγκες εγκατάστασης των δομών του άρθρου 10 σε ακίνητα του Δημοσίου, ν.π.δ.δ. ή Ο.Τ.Α., σε κοινόχρηστους χώρους, χερσαίες ζώνες λιμένων ή σε ιδιωτικά ακίνητα, επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης των ήδη υφιστάμενων σε αυτά κτιρίων, καθώς και η εκτέλεση των αναγκαίων μετασκευών, η τοποθέτηση ή ανέγερση προκατασκευασμένων κτιρίων, εγκαταστάσεων και υποδομών, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής πολεοδομικής ή άλλης διάταξης…», αλλά και «…Η περιβαλλοντική αδειοδότηση, όπου απαιτείται, γίνεται σύμφωνα με το ν. 4014/2011…». Επομένως, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα μπορεί, πράγματι, η εκάστοτε Κυβέρνηση να επιτάσσει χώρους, κτήρια, κτλ. για να εγκαταστήσει δομές προσωρινού χαρακτήρα αδιαφορώντας για τις πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή (χρήσεις γης, συντελεστής δόμησης), αλλά είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις περιβαλλοντικές διαδικασίες που προβλέπονται στο ν. 4014/2011.

Ειδικότερα το Κεφάλαιο Α’ του ν.4014/11 πραγματεύεται ακριβώς την «Περιβαλλοντική Αδειοδότηση Έργων και Δραστηριοτήτων». Ήδη στην παρ. 3 του αρ. 1 αναφέρεται ρητά ότι «..3. Έργα και δραστηριότητες, ο σχεδιασμός και η διαδικασία υλοποίησης των οποίων υιοθετούνται με ειδικό νόμο, εξαιρούνται από την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος εφόσον, μέσα από τη νομοθετική διαδικασία που ακολουθείται, πληρούνται οι σκοποί του νόμου αυτού, συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της επαρκούς δημοσιοποίησης και δημόσιας διαβούλευσης επί των συγκεκριμένων έργων και δραστηριοτήτων.». Υπενθυμίζεται ότι για χωροθέτηση και αδειοδότηση του χώρου δεν γίνεται ουδεμία αναφορά σε περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ούτε και αξιολόγηση αυτών. Κατά συνέπεια για την αδειοδότηση των έργων απαιτείται να ακολουθηθεί η διαδικασία που περιγράφεται αναλυτικά στον ν.4014/11, Αρθρα 2 έως 7.

Εν περιλήψει, η αδειοδότηση τέτοιων δομών χρειάζεται την έγκριση Περιβαλλοντικών όρων από το αρμόδιο Συμβούλιο της Περιφέρειας, αλλά και εγκρίσεις από την Εφορία Αρχαιοτήτων και τη Δασική Υπηρεσία, ταυτόχρονα με τη θετική εισήγηση από κατάλληλη επιτροπή διαβούλευσης που αποτελείται από φορείς.

Για το Π.Τ. ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ Ο Πρόεδρος
Μανωλακέλλης Ευστράτιος

«Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, οι πέντε Πρόεδροι…»

Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης βρέθηκαν, σήμερα, οι πέντε Πρόεδροι των Κοινοτήτων Μυτιλήνης, Παναγιούδας, Μόριας, Παμφίλων και Αφάλωνα, καταθέτοντας μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τους κάτωθι λόγους:

  1. Αλλοιώνεται το ανάγλυφο της περιοχής και υποβαθμίζεται το περιβάλλον καθώς επιχωματώνονται αιγιαλός και παραλία, αλλοιώνονται χώροι πρασίνου, δεν τηρείται η περιβαλλοντική νομοθεσία ενώ δεν είναι γνωστό αν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις (περιβαλλοντικών όρων, Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, Κτηματικής Υπηρεσίας).
  2. Παρακωλύεται η συγκοινωνία καθώς βιαίως έχει διακοπεί η σύνδεση μεταξύ του κεντρικού ιστού της πόλης της Μυτιλήνης και των χωριών στη βόρεια πλευρά του Δήμου.
  3. Τα μαγαζιά κι οι επιχειρήσεις της περιοχής, που τροφοδοτούν ολόκληρο το νησί της Λέσβου, είναι κλειστά επί μέρες, γεγονός που επιφέρει οικονομική καταστροφή για τις ίδια και γενικότερα για την τοπική οικονομία.
  4. Τίθεται σοβαρό εθνικό θέμα καθώς έχει σταματήσει η λειτουργία της έδρας και των γραφείων της ΕΥΠ στην περιοχή.

«Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου…»

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου υπήρξε σήμερα το μεσημέρι, μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, στην οποία αποφασίστηκε πρόταση προς τους φορείς για γενική απεργία και κινητοποιήσεις λόγω των τελευταίων εξελίξεων στο νησί και εναντίον της Δομής στο Πεδίο Βολής του Καρά Τεπέ.

Ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, κ. Κώστας Μουτζούρης, ζήτησε μετά το τέλος της συνάντησης από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, τα εξής:

– Να συνεχιστεί η φύλαξη των συνόρων, όπως γίνεται επιτυχώς τους τελευταίους μήνες.
– Να αποκατασταθεί άμεσα η εδαφική συνέχεια της νήσου προς την πλευρά βορείως της Μυτιλήνης και να ανοίξουν οι οδοί, που διέρχονται από το Μαυροβούνι και περιμετρικά αυτού. Να αποζημιωθούν οι πληγείσες επιχειρήσεις.
– Να πιέσει η κυβέρνηση με κάθε μέσο προκειμένου να πείσει τους ευρωπαϊκούς εταίρους να δεχθούν αριθμό μεταναστών από τη Μόρια.
– Οι άνω των 1.000 πρόσφυγες που έχουν ήδη καταγραφεί και ελεγχθεί υγειονομικά να επιβιβαστούν σε πλοία και να μεταφερθούν εκτός Λέσβου.
– Να συνεχιστεί η τακτική της συνεχούς μεταφοράς καθημερινώς αριθμού διαμενόντων στις δομές του νησιού.
– Να διασφαλιστεί ότι μέχρι τα Χριστούγεννα, όπως δήλωσε και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα έχουν μεταφερθεί εκτός Λέσβου περί τις 6.000 άτομα και το σύνολο έως το Πάσχα 2021 και να συντομευθούν οι χρόνοι.
– Να δεσμευθεί ότι ο καταυλισμός στο Μαυροβούνι είναι προσωρινός.
– Να υπάρξει βοήθεια από τη πλευρά του Υπουργού, για να παρακαμφθούν τα εμπόδια που εγείρονται , ώστε αμέσως μετά την κατάργηση αυτού του προσωρινού καταυλισμού, να ολοκληρωθεί η δημιουργία του νέου Επιβατηγού Λιμένα του νησιού, στο συγκεκριμένο σημείο που έχει επιλεγεί από τους τοπικούς φορείς.

«Συνεχίζουν ακόμα να υπάρχουν άτομα στη Μόρια, με φθορές…»

Στην ευρύτερη περιοχή του ΚΥΤ Μόριας και τις γύρω περιοχές υπάρχουν ακόμα πρώην διαμένοντες του ΚΥΤ Μόριας. Ειδικότερα, περίπου 1.000 μετανάστες έχουν εγκατασταθεί με σκηνές στον καμμένο παραδοσιακό ελαιώνα της Μόριας και σε γειτονικό εξωκλήσι, με τη αρωγή μάλιστα μελών ΜΚΟ, που βρίσκονται στην περιοχή και δρουν ανεξέλεγκτα.
Αξίζει να σημειωθεί πως, χθες, φωτιά προκλήθηκε σε κτηνοτροφική μονάδα στη Μόρια, η οποία κατά το παρελθόν έχει υπάρξει βορά μεταναστών. Απ’ότι φαίνεται, οι πρώην πλέον διαμένοντες του ΚΥΤ Μόριας έχουν στο στόχαστρο ακόμη και τώρα τη συγκεκριμένη μονάδα, μιας και προκάλεσαν φωτιά σ’αυτή. Απολογισμός αυτού του εμπρησμού, η καταστροφή 3.000 δεμάτων τριφυλλιού και εκατοντάδες ζωοτροφές.