Το πρώτο ηλεκτρικό της Toyota της γκάμας «BZ» ξεκινά την ηλεκτρική επανάσταση της μάρκας

Toyota BZ

Η Toyota, ο πρωτοπόρος του υβριδικού συστήματος αυτο-φόρτισης, πρόκειται να λανσάρει το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ένα SUV μεγέθους RAV4.

Η Toyota ετοιμάζεται να ενταχθεί και αυτή  στις τάξεις των κατασκευαστών με ηλεκτρικά οχήματα ευρείας παραγωγής και η ιαπωνική μάρκα μας έδωσε ένα πρώιμο teaser για το πώς θα φαίνεται το νέο της μοντέλο.

Το νέο όχημα ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλά τώρα η Toyota δημοσίευσε ένα γραμμικό σκίτσο που δείχνει το βασικό προφίλ του αυτοκινήτου και παρέχει μερικές επιπλέον λεπτομέρειες.  Θα είναι περίπου στο ίδιο μέγεθος με ένα RAV4 αν και το μεταξόνιο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι μεγαλύτερο από αυτό του συμβατικού οχήματος και οι εμπρός και πίσω προεξοχές θα είναι μικρότερες.

Το αυτοκίνητο είναι το πρώτο προϊόν συνεργασίας μεταξύ της Toyota και της Subaru σε μια ευέλικτη καθαρή ηλεκτρική πλατφόρμα και οι πτυχώσεις των πάνελ που επισημαίνονται στο σκίτσο καθιστούν σαφές ότι τα δύο μοντέλα πρόκειται να μοιραστούν περισσότερα από τα βασικά τους στοιχεία.  Υπάρχουν σαφείς ομοιότητες μεταξύ του αυτοκινήτου της Toyota και του concept που αποκαλύφθηκε από τον Subaru τον Ιανουάριο.

Θα πρέπει να περιμένουμε πρώτα οι γραμμές να μεταφραστούν σε ένα μοντέλο με εικόνα, καθώς θα έρχεται σε αντίθεση με οτιδήποτε άλλο βρίσκεται στη γκάμα της Toyota – όπως τα υβρίδια Prius που έχουν τη δική τους ταυτότητα.  Το αυτοκίνητο φαίνεται επίσης να έχει προβληθεί σε προεπισκόπηση σε μια οικογένεια πρωτότυπων μοντέλων που δημοσιεύτηκε από τη μάρκα το καλοκαίρι του 2019, στο οποίο παράλληλα φαίνονται ένα μεγαλύτερο, πιο συμβατικό SUV, ένα hatchback, ένα μικρό crossover και ένα MPV, μία κατηγορία που παραμένει ακόμη δημοφιλείς στην Ιαπωνία.

BZ σημαίνει Beyond Zero

Δεν υπάρχει ακόμη τελική επιλογή για το όνομα του EV αλλά η Toyota έχει κατοχυρώσει τους τελευταίους μήνες εμπορικά σήματα με βάση τη «σειρά BZ», από BZ1 έως BZ5. Ουσιαστικά πρόκειται για τη νέα οικογένεια ηλεκτρικών μοντέλων με το BZ να αναφέρεται στο «Beyond Zero».

Η Toyota λέει ότι θα ανακοινώσει τις τελικές λεπτομέρειες για το αυτοκίνητο τους επόμενους μήνες και ότι το μοντέλο έχει ήδη αναπτυχθεί και προετοιμάζεται για παραγωγή, όπου θα κατασκευάζεται στην Ιαπωνία.

Η Toyota θα χρησιμοποεί τη νέα πλατφόρμα EV e-TNGA, και ισχυρίζεται ότι έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα οχημάτων, καθώς μόνο λίγες περιοχές της αρχιτεκτονικής – κυρίως ο χώρος μεταξύ του μπροστινού άξονα και της βάσης του παρμπρίζ – είναι σταθεροί.  Επίσης αναφέρει ότι αυτό επιτρέπει την αυξομείωση πλάτους, μήκους, μεταξόνιου και ύψους – και ότι η e-TNGA μπορεί να εξοπλιστεί με κίνηση εμπρός, πίσω ή και στους τέσσερις τροχούς, καθώς και μια σειρά από διαφορετικής χωρητικότητας μπαταρίες και ηλεκτρικούς κινητήρες.  Μερικά από τα εμπορικά σήματα που έχουν καταχωρηθεί από την Toyota συμπεριλαμβάνονται τα BZ4X και BZ5X, τα οποία είναι προφανές πως αναφέρονται σε τετρακίνητο όχημα.

Μιλώντας στην Auto Express, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Toyota Europe, Matt Harrison, δήλωσε ότι το νέο EV θα τοποθετηθεί ελαφρώς πάνω από το RAV4 σχετικά με τις τιμές, αλλά επισήμανε ότι οι πελάτες θα μπορούν να κάνουν cross-shop μεταξύ των δύο μοντέλων.  «Το μέγεθος είναι παρόμοιο με το RAV4», είπε, «οπότε μεταξύ του RAV4, το οποίο είναι ήδη διαθέσιμο ως υβριδικό και plug-in hybrid, και με αυτό το προϊόν ως επιλογή μηδενικών εκπομπών, καλύψαμε αρκετά ολόκληρο το φάσμα της αγοράς.  Οι πελάτες θα επιλέξουν μεταξύ αυτών των δύο οχημάτων από το χαρτοφυλάκιό μας.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε, ποια είναι η κατάσταση κινήτρων, όταν θα πλησιάζουμε στην έναρξη της παραγωγής. Διότι αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στις αγορές πού συναλλάσσεται το μοντέλο. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την επιτυχία των EV, χωρίς να υπολογίζουμε σε κίνητρα για την εξασφάλιση των πωλήσεων».