Τον χαβά της η Σιλιάνοφσκα: Έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιώ τον όρο «Μακεδονία»

356

Καθημερινές είναι οι προκλήσεις από την νέα ηγεσἰα των Σκοπίων απέναντι στην χώρα μας και η κυβέρνηση Μητσοτἀκη είτε δεν ακούει είτε κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Τα παρακάλια του πρωθυπουργού για σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν συγκινούν τους εθνικιστές του VMRO-DPMNE και συνεχίζουν απτόητοι να αποκαλούν την χώρα τους «Μακεδονία» όταν και όποτε τους βολεύει.

Η νέα πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα δήλωσε την Παρασκευή ότι σέβεται την Συμφωνία για το όνομα, ωστόσο, υποστήριξε το προσωπικό της δικαίωμα(!) να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία». Πουλάνε… τρέλα από τα Σκόπια και το Μαξίμου αδιαφορεί.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας σε δημοσιογράφους επανέλαβε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιεί το όνομα της χώρας «είναι ζήτημα προσωπικού προσδιορισμού, δικαίωμα που κατοχυρώνεται με πράξεις ανώτερες από αυτές που ισχύουν στις διμερείς συμφωνίες».

Επισήμανε, δε, ότι μέσω του διαλόγου θα προσπαθήσει να πείσει την Ελλάδα για την «ορθότητα» των ισχυρισμών της: «Φυσικά και έχω σχέδιο. Το σχέδιο είναι να οικοδομήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Το σχέδιο είναι να υπάρχει σεβασμός, αλλά και αυτοσεβασμός. Και νομίζω ότι, όπως στην Πολιτική, πρέπει να αναζητήσει κανείς την τέχνη του εφικτού. Θα το κάνουμε σύντομα» δήλωσε η Σιλιάνοφσκα.

Ερωτώμενη για τις προειδοποιήσεις της Ελλάδας περί ενδεχόμενης προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο για μη τήρηση των διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Σιλιάνοφσκα υπενθύμισε την προηγούμενη απόφαση του ίδιου Δικαστηρίου (2011), στην προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από το 1995.

«Το ίδιο αυτό Διεθνές Δικαστήριο, στο οποίο βρεθήκαμε απέναντι στην Ελλάδα, αποφάνθηκε για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, η οποία ήταν επίσης μια διεθνής συμφωνία. Δεν πιστεύω ότι θα φθάσουμε αμέσως στα δικαστήρια. Υπάρχει διαβάθμιση στη Συμφωνία των Πρεσπών. Πρώτα επισημαίνεται, συζητείται, η ερώτηση απευθύνεται και στον ΟΗΕ, και μετά πάει στα δικαστήρια. Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου θα πρέπει να είναι erga omnes (να ισχύουν έναντι όλων), αλλά στην δική μας περίπτωση αυτό δεν συνέβη» ανέφερε η Σιλιάνοφσκα.