Τουρκία – Ακάρ: Να τελειώσει γρήγορα η διαδικασία με τα F-16, θετική διάθεση από τις ΗΠΑ

Ακάρ

Το θέμα με την αναβάθμιση και πώληση F-16 από τις ΗΠΑ, απασχόλησε τις δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ, σε συνάντηση που είχε με τον Φινλανδό ομόλογό του στην Τουρκία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα και απάντησε: «Τις παρακολουθούμε στενά. Μιλάμε για την προμήθεια 40 αεροσκαφών F-16 και τον εκσυγχρονισμό 79 αεροσκαφών που ανήκουν στη Διοίκηση της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Από την αρχή διαπιστώσαμε τη θετική προσέγγιση των Αμερικανών ομολόγων μας στο θέμα αυτό. Βλέπαμε πάντα μια θετική προσέγγιση από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των μελών της αντιπροσωπείας της, στις συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών, ιδιαίτερα του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν».

Και συνέχισε: «Αναμένουμε θετικά και συγκεκριμένα βήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θέλουμε αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί θετικά και γρήγορα. Αναμένουμε από όλους τους συμμάχους μας, ιδιαίτερα από τη Φινλανδία, να υποστηρίξουν και να συμβάλουν στον αγώνα της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας και στον εκσυγχρονισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων».

Τονίζοντας, ακόμη, ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μάχονται κατά των τρομοκρατών και ότι ο μόνος στόχος τους είναι οι τρομοκράτες, ο Ακάρ είπε: «Περιμένουμε την απαραίτητη συμβολή από τους συμμάχους μας για να στηρίξουμε τις προσπάθειες προμηθειών και εκσυγχρονισμού των Ενόπλων μας Δυνάμεων, τόσο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας όσο και στην πλήρη εκπλήρωση των καθηκόντων μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Το θέμα των F-16 είναι επίσης ένα μέρος αυτού. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε είναι πως ισχυρές τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σημαίνει ισχυρό ΝΑΤΟ και ισχυρή συμμαχία».