Τουρκία: «Ανάδειξη» του μνημονίου με Λιβύη

205
Τσαβούσογλου

Κωνσταντινουπολη-Ανταπόκριση. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για σεισμικές έρευνες στα νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, η Τουρκία επιχειρεί να υποστηρίξει με μεγαλύτερο σθένος το τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά και την πρόσφατη συμφωνία που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης για τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «τον προηγούμενο μήνα, στην επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε με τους υπόλοιπους συναδέλφους μου στην Τρίπολη, υπογράψαμε μνημόνιο κατανόησης για υδρογονάνθρακες. Αυτό ανέβασε ένα επίπεδο πιο ψηλά τη συνεργασία μας». Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε πως η Τουρκία με αυτές τις ενέργειές της προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, αναφερόμενος στις συμφωνίες με τη Λιβύη, υποστήριξε ότι «ήμασταν μια χώρα που συνέχιζε ερευνητικές και παραγωγικές δραστηριότητες στη Λιβύη πριν από τον εμφύλιο πόλεμο. Η Turkish Petroleum εκτελούσε αυτές τις εργασίες σε ορισμένα πεδία (“οικόπεδα”) παραγωγής εκεί. Κάναμε ένα διάλειμμα λόγω του πολέμου. Τώρα άρχισαν και πάλι οι διαπραγματεύσεις. Οπως γνωρίζετε, πραγματοποιήσαμε επίσκεψη εκεί τους περασμένους μήνες, με πολυπληθή αντιπροσωπεία, υπό τις οδηγίες του προέδρου μας. Εκεί υπογράψαμε και μνημόνιο συναντίληψης (MoU). Το ΜοU περιλαμβάνει συνεργασία σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, συνεργασία σε δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής. Προβλέπουμε συνεργασία σε δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές εκεί».

Ο κ. Ντονμέζ ανέφερε ότι «φυσικά, υπάρχουν χώρες που δεν είναι ευχαριστημένες με αυτήν τη συνεργασία και είναι γνωστές. Αυτό είναι κάτι που αφορά τις ίδιες. Εάν δύο ελεύθερες και κυρίαρχες χώρες έχουν συνάψει συμφωνία για αμοιβαία συνεργασία, νομίζω ότι τρίτες χώρες δεν πρέπει να θέτουν ζήτημα».

Ο κ. Τσαβούσογλου ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το θέμα της απαγόρευσης εισόδου στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει εσκεμμένη συμπεριφορά εδώ. Λόγω τεχνικού προβλήματος, καθυστέρησε η είσοδος του Ελληνα πολίτη στη χώρα μας. Αφότου επιλύθηκε αυτό το τεχνικό πρόβλημα, επετράπη η είσοδος στον Ελληνα πολίτη στη χώρα μας».
Ομως ο κ. Τσαβούσογλου απείλησε την Αθήνα με αντίποινα, καθώς ισχυρίστηκε πως υπάρχουν κάποιες απαγορεύσεις που η Ελλάδα έχει επιβάλει σκόπιμα. «Εχουμε προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές για αυτό το θέμα. Εάν συνεχιστεί η απαγόρευση εισόδου ορισμένων αξιωματούχων μας στην Ελλάδα, θα ανταποδώσουμε», είπε. Πληρoφορίες αναφέρουν πως μεταξύ αυτών των ονομάτων περιλαμβάνονται ο Αμπντουλάχ Ερέν, πρόεδρος της Διεύθυνσης Αποδήμων Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων (ΥΤΒ), και ο πρώην γενικός διευθυντής του TRT Ιμπραήμ Ερέν.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Τσαβούσογλου, σε ερώτηση βουλευτών σχετικά με τα F-35, υποστήριξε πως «είναι δύσκολο να πούμε οτιδήποτε για το F-35, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα με το F-16. Η ισορροπία των ΗΠΑ έχει χαλάσει σε Κύπρο και Ελλάδα. Εχουμε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ».

Πηγή: kathimerini.gr