Τουρκία: Fake News στο ίντερνετ ωθούν μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα

832

Από το βράδυ της Παρασκευής διακινούνται φήμες περί αύξησης μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

 

Από την πρώτη στιγμή της κρίσης στο Αφγανιστάν η Τουρκία παίζει… περίεργα παιχνίδια, αφού παίζει σε διπλό «ταμπλό».

Από τη μια πλευρά κάνει ανοίγματα στους Ταλιμπάν και από την άλλη «παζάρια» με την Ευρώπη για ένα ενδεχόμενο νέο μεταναστευτικό κύμα.

Έτσι, σε αυτή την καθόλου τυχαία χρονική συγκυρία στην Τουρκία από το βράδυ της Παρασκευής διακινούνται φήμες περί αύξησης μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

 

Εκατοντάδες Αφγανοί μετακινήθηκαν προς τα σύνορα

Αυτό, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες Αφγανοί να μετακινηθούν από χτες μέχρι σήμερα από την Κωνσταντινούπολη προς την Αδριανούπολη, στα σύνορα με την Ελλάδα κοντά στις Καστανιές.

Συγκεκριμένα, από χθες το βράδυ κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα μηνύματα που αναφέρουν ότι η Ελλάδα από τις 28 – 31 Αυγούστου θα ανοίξει εκτάκτως τα σύνορα για τους Αφγανούς. Έτσι, κάποιοι πίστεψαν αυτές τις φήμες και πήραν τα λεωφορεία ή αυτοκίνητα και πήγαν στην περιοχή αυτή.

Ωστόσο η τουρκική στρατοχωροφυλακή τους σταμάτησε κοντά στα σύνορα. Δεν τους επέτρεψαν να πάνε στο σημείο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν και ότι από την ελληνική πλευρά είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και αυτή την στιγμή επικρατεί μια στασιμότητα.

«Ήρθα εδώ καθώς κάποιοι μας είπαν πως η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορα της. Από εκεί θέλω να πάω στην Ευρώπη» λέει ένας από τους ανθρώπους που πήγαν στο σημείο.

Στο ερώτημα ποιος λέει πως άνοιξαν τα σύνορα απαντούν: «Πολλοί άνθρωποι. Tα κοινωνικά δίκτια και το ίντερνετ τα λένε.. «Λένε πως θα είναι ανοιχτά τα σύνορα από τις 28 Αυγούστου μέχρι και τις 31. Θα περιμένουμε εδώ μέχρι και τις 31».

«Στο διαδίκτυο διαβάσαμε πως από τις 28 μέχρι και τις 31 η Ελλάδα θα ανοίξει τα σύνορα για τους Αφγανούς. Όμως εδώ που ήρθαμε δεν τα έχουν ανοίξει τα σύνορα. Ήρθαμε τόσοι Αφγανοί εδώ και περιμένουμε» αναφέρει άλλος.