Τουρκία: Κλιμακώνει τις προκλήσεις – Ενόχληση στην Άγκυρα από την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η τουρκική προκλητικότητα, με την Άγκυρα να θέτει εκ νέου θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών.

Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την τουρκική προκλητικότητα.

«Μπαίνουμε σε ένα δύσκολο καλοκαίρι, δεν είναι μόνο οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν, είναι και η τουριστική περίοδος και είναι και ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίση» ανέφερε αρχικά.

«Δεν θεωρώ ότι είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί μία σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Τουρκία επενδύει συνειδητά σε μία θερμή κατάσταση με την Ελλάδα, για να μπορέσει να ξεφύγει και από το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η εξωτερική πολιτική του Ενρτογάν, αλλά να ξεφύγει και από τα πολύ κακά δημοσκοπικά αποτελέσματα που έχει στη χώρα του», πρόσθεσε.

«Η Τουρκία όταν υπέγραψε τη συνθήκη της Λωζάννης δεν είχε στον νου της τις θαλάσσιες ζώνες, δεν είναι τυχαίο που έκανε πρωτεύουσα την Άγκυρα και όχι την Κωνσταντινούπολη, είχε κατά νου τη λογική της αγροτικής γης. Τώρα που έχει ανακαλυψει την θάλασσα, διεκδικέι θαλάσσιες ζώνες από την Ελλάδα. Επειδή έιδε ότι το αφήγημα με την ΑΟΖ δεν περνά, πάει στην στρατικοποίηση των νησιών. Δεν λένε «δεν ξέρουμε για τα νησιά», λένε «δεν σας ανήκουν». Λένε ότι εάν συνεχίσετε έτσι, θα εισβάλουμε στα ελληνικά νηδιά, ωστόσο ο Ερντογάν δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δεσποτόπουλος.

«Στο παρελθόν ήταν απογοητευτική η στάση της Ευρώπης. Έχω την αίσθηση ότι το τελευταίο διάστημα κάτι αλλάζει. Είμαστε σε μία φάση που η Ευρώπη ξυπνά και το κυρίότερο. Έχουμε αναβαθμίσει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλάζει η ισορροπία στο Αιγαίο και έχει αλλάξει και η θέση μας σε σχέση με τις συμμαχίες μας. Όταν ξεκινήσαμε, δεν είχαμε αμυντικές συμφωνίες. Όλα αυτά ακύρωσαν το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας», κατέληξε.