Τουρκικά ΜΜΕ: «Ο γείτονας μοιράστηκε τον πόνο»

Εκτενώς αναφέρονται τα τουρκικά ΜΜΕ στη συμπαράσταση της Ελλάδας στο δράμα του τουρκικού λαού που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει ώρα με την ώρα. Δημοσιεύματα παρουσιάζουν τόσο την ομάδα της ΕΜΑΚ που βοηθάει στο πεδίο όσο και τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αναμεταδίδουν και την εκτενή κάλυψη της καταστροφής από τα ελληνικά ΜΜΕ.

«Ο γείτονας μοιράστηκε τον πόνο: η ελληνική κρατική τηλεόραση έδειξε την καταστροφή συνδυάζοντας τις εικόνες με ένα συγκινητικό τουρκικό τραγούδι», αναφέρει η εφημερίδα Yeni Safak που πρόσκειται στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Μάλιστα, η εφημερίδα αναδημοσιεύει το σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου από την «Καθημερινή» τονίζοντας ότι «από τα ελληνικά ΜΜΕ η “Καθημερινή” δημοσίευσε σκίτσο-απάντηση στο Charlie Hebdo δίνοντας το μήνυμα «είμαστε όλοι Τούρκοι»». Η εφημερίδα επίσης καταγράφει τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες που θα πρέπει να αλληλοβοηθούνται σε δύσκολες στιγμές» και παρουσιάζει ολόκληρη την ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού. Παράλληλα αναφέρεται στις προσπάθειες της ελληνικής ομάδας διάσωσης που επιχειρεί στην Τουρκία.

Το κρατικό κανάλι της Τουρκίας TRT παρουσίασε βίντεο της ΕΡΤ με τις καταστροφές στην Τουρκία. Η εφημερίδα Sabah αναφέρθηκε στην ανάρτηση στα Τουρκικά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις προσπάθειες των ομάδων διάσωσης, όπου «Ελληνες και Τούρκοι παλεύουν δίπλα δίπλα για να σώσουν ζωές».

Η φιλοκυβερνητική Milliyet καλύπτει το θέμα με εκτενή αναφορά στην ελληνική ομάδα διάσωσης που έσωσε ένα παιδάκι και τη χαρά των διασωστών, αναμεταδίδοντας βίντεο από την ΕΡΤ.

Αναφορά στις προσπάθειες και την επιτυχία της ΕΜΑΚ υπάρχουν και στην αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet αλλά και στην πιο «δυνατή» φωνή της αντιπολίτευσης, την πολύ καινούργια Οksijen, που κατέγραψε τη δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού για την πολύ καλή συνεργασία της ελληνικής ομάδας διάσωσης με τις τουρκικές αρχές.

Στο μεταξύ, εκατοντάδες είναι οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από Τούρκους πολίτες που ευχαριστούν την Ελλάδα για τη συμπαράσταση και τη βοήθεια. Κυρίως βέβαια την ελληνική ομάδα της ΕΜΑΚ που βρίσκεται εκεί στο πεδίο και βοηθάει στις προσπάθειες. «Αγαπητοί Ελληνες, ποτέ δεν θα ξεχάσω αυτή την εικόνα. Εχετε έναν Τούρκο φίλο στην Ανατολία. Σας αγαπώ, να προσέχετε», γράφεται χαρακτηριστικά στο Twitter.