Toυρκικές εκλογές: Tο μεσοδιάστημα μεταξύ 14ης και 21ης Μαΐου κρίνεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνο για το Αιγαίο

Με έκδηλο ενδιαφέρον παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, την πορεία της Τουρκίας προς τις εκλογές της 14ης Μαΐου, ημερομηνία που επέλεξε εσκεμμένα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να γίνει ευθέως ο παραλληλισμός με την 14η Μαΐου 1950 όπου το τότε Δημοκρατικό Κόμμα είχε κερδίσει για πρώτη φορά τις εκλογές έναντι των Κεμαλιστών οι οποίοι από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας έως και τότε, κατείχαν την εξουσία.

Σε περίπου τρεισήμισι μήνες από τώρα λοιπόν, θα στηθούν στην Τουρκία οι κάλπες που θα είναι μάλιστα διπλές: προεδρικές και βουλευτικές. Το ενδιαφέρον προφανώς στρέφεται στις πρώτες, καθώς σε αυτές θα αντιπαρατεθεί ο Ταγίπ Ερντογάν με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του οποίου ηγείται, έχοντας τη συμπαράσταση του ακραίου ισλαμιστή Ντεβλέτ Μπαχτσελί που προεδρεύει του κόμματος Εθνικιστική Δράση (MHP) και από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι έξι σχηματισμοί της αντιπολίτευσης που δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε έναν κοινό υποψήφιο. Η συμμαχία των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης απαρτίζεται από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, το φιλελεύθερο Καλό Κόμμα (Y) της Μεράλ Ακσενέρ, το Ισλαμιστικό Κόμμα Ευδαιμονίας (Saadet) του Τεμέλ Καραμολάογλου, το Δημοκρατικό Κόμμα (DP), το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) του Αλί Μπαμπατζάν και το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek) του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα ήθελε απέναντί του τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κομματος (CHP), που είναι άλλωστε και ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός της αντιπολίτευσης. Κι αυτό γιατί εμφανίζεται ως ο λιγότερο δημοφιλής έναντι του δημάρχου της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, αλλά και του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, που έχει καταδικαστεί σε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, αλλά εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσης που έχει καταθέσει. Και οι τρεις τους ανήκουν στο ίδιο κόμμα και προφανώς υπογείως υπάρχει διαγκωνισμός μεταξύ τους για το ποιος θα είναι υποψήφιος.

Όπως τονίζουν οι διεθνείς αναλυτές, ο Ερντογάν θα κάνει τα πάντα προκειμένου να μη χάσει τις εκλογές καθώς σε αυτές δεν διακυβεύεται μόνο το πολιτικό του μέλλον αλλά και η τύχη του γενικότερα. Αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση ήττας θα βρεθεί αντιμέτωπος τόσο ο ίδιος όσο και μέλη της οικογένειάς του, ακόμη και με το ενδεχόμενο φυλάκισης για μια σειρά από ποινικά αδικήματα.

Θα πρέπει να τονιστεί και κάτι ακόμη σημαντικό που θα πρέπει να έχουμε κατά νου. Στις εκλογές της 14ης Μαΐου θα μάθουμε την κοινοβουλευτική ισχύ που θα έχει κάθε κόμμα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ωστόσο το ζήτημα της εκλογής προέδρου δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει την ίδια ημέρα, αφού ούτε ο Ερντογάν ούτε ο όποιος αντίπαλός του δεν πρόκειται να φθάσει τον στόχο του 50% +1 ψήφων που απαιτείται. Όπερ σημαίνει ότι θα ξαναστηθούν κάλπες μια εβδομάδα αργότερα, στις 21 Μαΐου, μεταξύ των δύο επικρατέστερων για να μάθουμε τον νικητή. Αυτό ακριβώς το μεσοδιάστημα μεταξύ 14ης και 21ης Μαΐου κρίνεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνο, ακόμη και για την Ελλάδα, αφού ο Ερντογάν έχει αποδείξει ότι είναι απρόβλεπτος και θα μπορούσε να προκαλέσει μια τεχνητή κρίση (π.χ. ένα «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο) που θα του έγινε το δικαίωμα να επικαλεστεί το Σύνταγμα και ιδιαίτερα τα άρθρα που αναθέσουν ότι δύναται να αναβληθεί η εκλογική διαδικασία για λόγους εθνικής ασφάλειας. Αυτό είναι πολύ πιθανόν να το κάνει, εάν δει ότι οδεύει προς την ήττα.

Χάνει σε όλες τις δημοσκοπήσεις, όποιον κι αν έχει για αντίπαλο

Το κακό για τον Τούρκο πρόεδρο είναι ότι βάσει των δημοσκοπήσεων, εμφανίζεται να χάνει τις εκλογές όποιον κι αν έχει για αντίπαλό του, απλώς από τον Κιλιτσντάρογλου χάνει με μικρότερη διαφορά. Σε σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, ως επικρατέστερος υποψήφιος της αντιπολίτευσης έναντι του Ερντογάν, εμφανίζεται ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, που φέρεται να συγκεντρώνει το 51,4% των προτιμήσεων έναντι 33,1% του Ερντογάν. Αυτό είναι και το μόνο σενάριο που εμφανίζει τον Ερντογάν να χάνει από τον πρώτο γύρο.

Αν όμως έχει αντίπαλο τον Ιμάμογλου τότε θα υπάρξει σύμφωνα με τα γκάλοπ και δεύτερος γύρος, καθώς ο Ιμάμογλου συγκεντρώνει το 43,2 % των προτιμήσεων και ο Ερντογάν το 36,9%. Αν από την άλλη πλευρά αντίπαλος του νυν προέδρου είναι η Μεράλ Ακσενέρ τότε ο Ερντογάν λαμβάνει 36,3% και εκείνη 42,4%. Μόνο με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (σ.σ. που έχει υποστηρίξει ότι στο Αιγαίο υπάρχουν 156 νησιά που… ανήκουν στην Τουρκία) οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος λαμβάνει 37,6% και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης 38,6%.