Τραμπ: Aύριο ξεκινά η ιστορική του δίκη στη Γερουσία

Αύριο αναμένεται να ξεκινήσει η ιστορική δίκη του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία. Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων κατηγορεί τον Ρεπουμπλικάνο δισεκατομμυριούχο ότι, με τους ισχυρισμούς του για εκλογική νοθεία στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ενθάρρυνε τη βία αφυπνίζοντας τους υποστηρικτές του να εισβάλλουν στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Είναι ο πρώτος στην αμερικανική ιστορία που παραπέμπεται σε δίκη δύο φορές. Σύμφωνα με την νομική του ομάδα, αύριο, ο Τραμπ δεν πρόκειται να καταθέσει ενόρκως στη δίκη του. Ο Τραμπ θα καταδικαστεί εφόσον τα 2/3 της Γερουσίας (δηλαδή 67 Γερουσιαστές) ψηφίσουν υπέρ της καταδίκης του. Στην περίπτωση αυτή, οι γερουσιαστές έχουν το δικαίωμα να του απαγορεύσουν δια παντός να αναλάβει οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα. Από την πλευρά της, η νομική ομάδα του Τραμπ πρόκειται να απορρίψει την εναντίον του υπόθεση ως αντισυνταγματική, υποστηρίζοντας ότι πλέον είναι ένας ιδιώτης. Επίσης, θα υποστηρίξουν ότι οι τοποθετήσεις του πριν την εισβολή του πλήθους στο Καπιτώλιο δεν υποκίνησαν τους ταραξίες.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση των «ABC News»/ Ipsos, το 56% των Αμερικανών πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα πρέπει να καταδικαστεί ενώ το 43% υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αθωωθεί.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι, την πρώτη φορά, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε παραπεμφθεί για μυστικές συμφωνίες με την Ουκρανία. Είχε κατηγορηθεί ότι άσκησε πίεση στον ηγέτη της χώρας να διενεργήσει έρευνα για τον Τζο Μπάιντεν, τον αντίπαλό του στον Λευκό Οίκο, και τον γιο του Χάντερ. Ως αντάλλαγμα, ο Τραμπ φέρεται να είχε προσφέρει στρατιωτική βοήθεια. Η Βουλή των Αντιπροσώπων τον είχε παραπέμψει και η ελεγχόμενη τότε από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία τον είχε αθωώσει.

Σε συνέντευξή του στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο πρώην συνεργάτης της προεκλογικής εκστρατείας του Tραμπ, Τζέισον Μίλερ, υποστηρίζει ότι «Ο τέως πρόεδρος αισθάνεται πιο ευτυχισμένος τώρα εφόσον δεν έχει social media καθώς τον έχουν μπλοκάρει το Twitter, το Facebook και άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων μετά την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου».