Τράπεζα Πειραιώς: Μείωση των κόκκινων δανείων κατά 4,9 δισ. το 2021

267

Αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια και αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση και την επιχειρηματική δραστηριότητα θα έχει η γεωπολιτική κρίση, σύμφωνα με τη διοίκηση της Tράπεζας Πειραιώς, που εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το τρέχον έτος θα κινηθεί μεταξύ 3%-4% και ο πληθωρισμός στο 6%-7%. Μιλώντας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Χρήστος Μεγάλου έκανε λόγο για «επιπτώσεις που ξεπερνούν τις αρχικές», σημειώνοντας παράλληλα ότι «με τις προϋποθέσεις για την επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να έχουν τεθεί, οι επιπτώσεις ενδέχεται να περιοριστούν με μέτρα ανάλογα της πανδημίας που αναμένεται να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που διατηρεί θυγατρική στην Ουκρανία, αλλά όπως επανέλαβε ο κ. Μεγάλου η επίπτωση στα κεφάλαια ακόμη και από την πλήρη διαγραφή της σχετικής δραστηριότητας δεν θα ξεπεράσει τις 6 μονάδες βάσης. Η διοίκηση της Πειραιώς έδωσε έμφαση στη «στιβαρή», όπως είπε, υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου μέχρι σήμερα και οι ρεαλιστικές παραδοχές στις οποίες βασίζεται, όπως σημείωσε ο κ. Μεγάλου, «μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για την επίτευξη των στόχων μας, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία και να προσφέρουμε ελκυστικές αποδόσεις στους μετόχους μας».

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση πρόκειται να δημοσιοποιήσει το νέο επιχειρηματικό σχέδιο για την περίοδο έως και το 2025 στις 6 Απριλίου και παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε στην προοπτική για τη διανομή μερίσματος, διατηρεί τον στόχο για επίτευξη διψήφιου ποσοστού απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE), προσβλέποντας στην οριστική επάνοδο του ομίλου στην κερδοφορία μετά τις αυξημένες ζημίες που ενσωματώνουν τα αποτελέσματα του 2021.

Το τελικό αποτέλεσμα του 2021 ανέρχεται σε ζημία ύψους 3 δισ. ευρώ και είναι το κόστος της εξυγίανσης του ισολογισμού της μέσω των τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων και πωλήσεων συνολικού ύψους 16,8 δισ. ευρώ. Αντίθετα, τα κέρδη προ προβλέψεων, δηλαδή τα έσοδα από τόκους και προμήθειες μείον επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα, αυξήθηκαν κατά 4% και ανήλθαν σε 902 εκατ. ευρώ το 2021.

Το απόθεμα των NPEs μειώθηκε στα 4,9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021 έναντι 22,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020. Ο δείκτης NPE μειώθηκε σημαντικά στο 12,6% έναντι 45,3% στα τέλη του 2020 κυρίως λόγω των τιτλοποιήσεων NPE με υπαγωγή στο πρόγραμμα «Ηρακλής» (HAPS) και των συναλλαγών NPE εκτός HAPS συνολικού ύψους 16,8 δισ. ευρώ, καθώς και της μείωσης NPEs κατά 800 εκατ. ευρώ μέσω οργανικής διαχείρισης.