Τρομοκράτης που άνοιξε πυρ στο Όσλο τον Ιούνιο βρήκε καταφύγιο στο Πακιστάν – Διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Νορβηγία

Η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για έναν δεύτερο ύποπτο που τώρα πιστεύεται ότι βρίσκεται στο Πακιστάν για τον πυροβολισμό τον Ιούνιο που σκότωσε δύο άτομα κοντά σε ένα μπαρ γκέι στο κέντρο του Όσλο.

Επιβεβαίωσαν μια αναφορά του TV2 ότι ο ύποπτος ήταν ο Arfan Qadeer Bhatti, ένας 45χρονος με προηγούμενες καταδίκες, ανέφερε η Time of Pakistan. Η TV2 είπε ότι ο Bhatti πιστεύεται ότι βρίσκεται στο Πακιστάν, το οποίο δεν έχει συνθήκη έκδοσης με τη Νορβηγία. Η αστυνομία είπε ότι η συνεργασία με την ενδιαφερόμενη χώρα ήταν θετική και η έκδοση ήταν «πιθανή».

Η αστυνομία αρχικά είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι αναζητούσε, για «συνενοχή σε τρομοκρατική ενέργεια», έναν Νορβηγό ηλικίας 40 ετών, ο οποίος είχε ήδη εμφανιστεί στα ραντάρ της αστυνομίας και πιστευόταν ότι βρισκόταν στο εξωτερικό, ανέφερε η Time of Pakistan.

Ο πρώτος ύποπτος, ο Ζανιάρ Ματαπούρ, φέρεται να άνοιξε πυρ κοντά σε ένα γκέι μπαρ στο κέντρο του Όσλο τα ξημερώματα της 25ης Ιουνίου, κατά τη διάρκεια εορτασμών που συνδέονται με το φεστιβάλ Pride της πόλης. Από τον πυροβολισμό σκοτώθηκαν δύο άνδρες, ηλικίας 54 και 60 ετών, και τραυματίστηκαν άλλοι 21. Ο Ματαπούρ, 43 ετών, συνελήφθη γρήγορα, ανέφερε η Time of Pakistan. Η ετήσια παρέλαση υπερηφάνειας του Όσλο ακυρώθηκε το Σάββατο μετά από έναν φονικό πυροβολισμό σε ένα μπαρ με γκέι, ανέφερε το CNN.

Ο Ματαπούρ, Νορβηγός ιρανικής καταγωγής, ήταν γνωστός στην υπηρεσία πληροφοριών της Νορβηγικής Αστυνομικής Ασφαλείας (PST) από το 2015. Υπήρχαν ανησυχίες για τη ριζοσπαστικοποίηση και την ένταξη του σε «εξτρεμιστικό δίκτυο». Η εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών της Νορβηγίας περιέγραψε την επίθεση ως «τρομοκρατική ενέργεια» και είπε ότι ο Ματαπούρ είχε «δυσκολίες με την ψυχική του υγεία». Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ψυχιατρικό νοσοκομείο για ψυχιατρική αξιολόγηση με εντολή δικαστηρίου, ανέφερε η Time of Pakistan.