Τσακλόγλου: Ψηφιακά η απονομή συντάξεων του 80%-85% έως το τέλος του 2021

Το σύστημα ηλεκτρονικής απονομής συντάξεων επεκτείνει το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παθογένεια των εκκρεμών αιτήσεων. Σύμφωνα με τον υφυπουργό έως το τέλος του 2021 το 80%-85% των συντάξεων θα αποδίδονται ψηφιακά και άμεσα.

Ο κ. Τσακλόγλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Μουλκιώτη στη Βουλή, είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριων συντάξεων ανέρχονται σε 117.876 και των επικουρικών 57.101. Εξήγησε ωστόσο πως καθαρή εικόνα για την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες με την ολοκλήρωση της σχετικής εκκαθάρισης καθώς αρκετοί δικαιούχοι έχουν υποβάλει δύο αιτήσεις, ηλεκτρονικά και ταχυδρομικά.

Πάντως, ο κ. Τσακλόγλου εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ετοιμάσει τον μηχανισμό για την άμεση, ψηφιακή απονομή συντάξεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της συσσώρευσης αιτήσεων.

«Τα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του συστήματος ΑΤΛΑΣ προχωρά κανονικά. Πιλοτικά γίνεται για την απονομή συντάξεων ΟΓΑ και χηρείας που αποτελούν το 30% των εκκρεμών συντάξεων. Αυτές αποδίδονται πλέον άμεσα και οι συνταξιούχοι δεν μετατρέπονται σε κλητήρες που πηγαίνουν από το ένα γραφείο στο άλλο και εξυπηρετούνται άμεσα. Σταδιακά θα εντάσσονται και νέες κατηγορίες.

Έως το τέλος του 2020 θα ενταχθούν στο σύστημα όλες οι συντάξεις αναπηρίας. Έως το τέλος του 2021 το 80-85% συντάξεων θα αποδίδονται ηλεκτρονικά».