Τσακρής: Είμαστε δύο εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη λόγω καιρού

326

«Αρκετά σφοδρό» χαρακτήρισε το δεύτερο επιδημιολογικό κύμα του κορωνοϊού στη χώρα μας μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Τσακρής. Όπως είπε, το ίδιο ισχύει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εξήγησε ότι τα μισά κρούσματα από αυτά που καταγράφονται σε όλο τον πλανήτη, εντοπίζονται στην Ευρωπή. Την τελευταία εβδομάδα πάντως είπε ότι καταγράφεται μια μικρή μείωση της τάξης του 10% σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Η Ελλάδα, επισήμανε ο κ. Τσακρής, συνήθως ακολουθεί την Ευρώπη λόγω κλιματολογικών συνθηκών με διαφορά φάσης δυο εβδομάδες όποτε περιμένουμε και τα μέτρα να έχουμε μια υποχώρηση καθώς όπως είπε υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης παρά τα δυσάρεστα νούμερα που ανακοινώθηκαν χθες. “Περιμένουμε να δούμε τις επομενες μερες για το αν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλο επιδημιολογικό φορτίο που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι με τη χαλάρωση των μέτρων και την κούραση του κόσμου, αυξήθηκε με τις πρώτες μεταβολές της θερμοκρασίας που είχαμε τον Οκτώβριο σε περιοχές όπως η Κοζάνη και η Καστοριά. Είναι πολύ ευαίσθητος ο κορωνοϊός στις πολύ μικρές θερμοκρασίες, πρόσθεσε και εξήγησε ότι γι’αυτό το αυξημενο επιδημιολογικό φορτίο εντοπίζεται κυριως στη βόρεια Ελλάδα.

Η νότια Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση λόγω των κλιματολογικών συνθηκών εκτίμησε ο κ . Τσακρής. Συμπλήρωσε ότι συνήθως τα επιδημικά κύματα ξεκινουν τον Οκτώβριο με την κορύφωσή του να φτάνει τον Δεκέμβριο και συνεχίζουν έως τον Μάρτιο. Για το παρόν επιδημικό κύμα θα πρέπει να παραμείνουμε στους κλασικούς τρόπους αντιμετώπισης, επεσήμανε ο κ. Τσακρής και συμπλήρωσε ότι δεν θα παίξει ρόλο το εμβόλιο, ακόμα και αν αρχίσει η διάθεσή του σε αυτό το κύμα.