Τσαβούσογλου: Σουηδία και Φινλανδία να σταματήσουν να παρέχουν στήριξη σε τρομοκράτες

Τσαβούσογλου

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, όμως η Τουρκία αμφισβήτησε την κίνηση λέγοντας ότι φιλοξενούν άτομα που συνδέονται με την μαχητική ομάδα του Κουρδιστάν Εργατικού Κόμματος (PKK) και οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Ως γνωστόν, και τα 30 κράτη του ΝΑΤΟ πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους για να γίνει δεκτό ένα νέο μέλος.

«Χρειάζεται να γίνει ένα συγκεκριμένο βήμα σχετικά με τις ανησυχίες της Τουρκίας», είπε ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου. «Πρέπει να κόψουν την υποστήριξη που παρέχεται στην τρομοκρατία» πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το Reuters, αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες επισκέφθηκαν την Άγκυρα για συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους την Τετάρτη.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αργότερα ότι η Άγκυρα παρατήρησε μια θετική στάση για την άρση του εμπάργκο εξαγωγών όπλων. Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε δήλωσε στο Twitter ότι ο διάλογος ήταν εποικοδομητικός και θα συνεχιστεί.

Η Σουηδία και η Φινλανδία απαγόρευσαν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία μετά από την εισβολή στη Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG. Η Άγκυρα θεωρεί το YPG παρόμοιο με το PKK και χαρακτηρίζει και τις δύο τρομοκρατικές οργανώσεις