Τσιάρας: Η κυβέρνηση έβαλε οριστικό τέλος στον νόμο Παρασκευόπουλου

1676

Τι αποκάλυψε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

 

Τα ειδεχθή εγκλήματα των τελευταίων μηνών και η «επιείκεια» με την οποία τα αντιμετωπίζει ο ποινικός κώδικας που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2019 φέρνουν αλλαγές επί το αυστηρότερο. Οχι μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με το ύψος των ποινών, αλλά κυρίως όσον αφορά τον πραγματικό χρόνο που ένας καταδικασμένος θα παραμένει στη φυλακή. Η απόφαση της κυβέρνησης όπως σημειώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στη Real news και την Άννα Κανδύλη, είναι να αυξηθεί αυτός ο χρόνος στα 3/5 της επιβαλλόμενης ποινής από τα 2/5 που προβλέπεται σήμερα.

Παράλληλα, έχει αποφασιστεί να αυξηθεί στα 18 χρόνια και ο χρόνος πραγματικής έκτισης για τα ισόβια. Με τις ισχύουσες προβλέψεις ένας ισοβίτης μόλις συμπληρώσει 16 χρόνια εγκλεισμού, έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση προς το Δικαστικό Συμβούλιο για αποφυλάκιση υπό όρους. Η αίτησή του γίνεται κατά κανόνα δεκτή, εφόσον ο κρατούμενος δεν έχει τελέσει κάποιο πειθαρχικό αδίκημα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή. Ουδείς δηλαδή, ελέγχει αν όντως έχει σωφρονιστεί και μπορεί να επανενταχθεί στην κοινωνία.

«Ηδη από τον Αύγουστο του 2019, αυτή η κυβέρνηση έβαλε οριστικό τέλος στον νόμο Παρασκευόπουλου και στις παρατάσεις του, που είχαν νομοθετήσει όλοι οι διάδοχοι του πρώην υπουργού στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν ψηφίστηκε κανένας α-ποσυμφορητικός νόμος των φυλακών. Τα πρόσφατα γεγονότα, ωστόσο, με τις αποφυλακίσεις ειδεχθών εγκληματιών με τις κοινές διατάξεις του ποινικού κώδικα, επανέ-φεραν στον δημόσιο διάλογο την προβληματική για την υφ’ όρον απόλυση. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης παρακολουθούμε τον επιστημονικό διάλογο που διεξάγεται, προκειμένου να θωρακίσουμε το σωφρονιστικό μας σύστημα και να διορθώσουμε πιθανές αστοχίες» σημειώνει ο υπουργός.

Στο πλαίσιο της αυστηροποίησης εντάσσεται επίσης και η κατάργηση των «προνομίων», όπως η κατ’ οίκον έκτιση της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση (το λεγόμενο «βραχιολάκι»), για όσους έχουν τελέσει αδικήματα που αφορούν ναρκωτικά, εσχάτη προδοσία, εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατία, ανθρωποκτονία και ληστεία.

Σε σχέση τώρα με τα σεξουαλικά εγκλήματα, που κι αυτά έχουν αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο υπουργός Δικαιοσύνης προαναγγέλλει τη μετάθεση του χρόνου έναρξης της παραγραφής τους μετά την ενηλικίωση των θυμάτων, τόσο για τα κακουργήματα όσο και για τα πλημμελήματα. Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα τροποποιήσεων στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ώστε αυτά τα αδικήματα να εκδικάζονται κατά προτεραιότητα.

Τη διόρθωση των «αστοχιών» του ποινικού κώδικα έχει αναλάβει η Επιτροπή Διαρκούς Παρακολούθησης Κωδίκων, που είχε συστήσει από το 2019 ο Κ. Τσιάρας, και η οποία, υπό την προεδρία του καθηγητή Λάμπρου Μαργαρίτη, αναμένεται να παρουσιάσει στον υπουργό τις αμέσως επόμενες ημέρες τις τελικές της προτάσεις.