Τσίπρας: Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για έξοδο από την επιτροπεία

272

Το βάρος στην ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, για την οποία είπε ότι θα κρίνει την επιτυχία ή όχι της κυβέρνησης για το πώς θα βγει η χώρα από το μνημόνιο, έριξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του προς το υπουργικό Συμβούλιο. 

Eπισήμανε ότι «βασικό ορόσημο για το κυβερνητικό έργο είναι ο ερχόμενος Αύγουστος, η έξοδος από την επιτροπεία και το τέλος των προγραμμάτων», χαρακτηρίζοντας όλα τα παραπάνω «μεγάλη τομή στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας».

«Η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε έγκαιρα χωρίς παράλογες απαιτήσεις από πλευράς των δανειστών… Η Ελλάδα έχει αλλάξει, δεν είναι πια μια χώρα που συσσωρεύει ελλείμματα» είπε ο Πρωθυπουργός.

Όπως επισήμανε «για να κλείσει τον φαύλο κύκλο της επιτροπείας η κυβέρνηση δούλεψε σκληρά και κυρίως εξασφάλισε τρεις βασικές προϋποθέσεις:

– Αποκατέστησε την αξιοπιστία της χώρας

– Δημιούργησε τις κατάλληλες ευρωπαϊκές συμμαχίες ώστε να σπάσει το ταμπού της λιτότητας

– Πέτυχε μία μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας».

Πρόσθεσε μάλιστα πως στόχος της κυβέρνησης είναι «αυτή η περίοδος να διευρυνθεί». Στόχος της κυβέρνησης είναι να οδηγήσει στη λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της θητείας της το φθινόπωρο του 2019, ανέφερε.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και ασφαλής, με ισχυρές συμμαχίες και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, προβληματισμού βεβαίως, αλλά όχι ανησυχίας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός σχετικά με τα θέματα της Τουρκίας.

Συνέστησε επίσης στην τουρκική πλευρά «να αφήσει τις επιθέσεις και να προχωρήσει σε μία κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής των δύο στρατιωτικών» που κρατούνται στις φυλακές στην Αδριανούπολη.

«Οι ανατολικοί γείτονές μας εντείνουν την προκλητικότητά τους και οξύνουν την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι η στάση αυτή της Άγκυρας σχετίζεται και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της και με τις ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Ελλάδα «συνεχίζει να αξιοποιεί κάθε διπλωματικό δίαυλο και κάθε επιρροή που διαθέτει» και χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» την ομόθυμη στάση των Ευρωπαίων εταίρων.

Υπογράμμισε στη συνέχεια πως με δοδομένη τη στάση της Τουρκίας η Ελλάδα έχει έναν ακόμη λόγο να επιδιώκει το κλείσιμο ολοένα και περισσότερων μετώπων στην εξωτερική πολιτική και να συνεχίζει τις προσπάθειες να επιλύσει διαφορές με βόρειους γείτονές της χωρίς υποχωρήσεις από τις πάγιες εθνικές της θέσεις».

«Η Ελλάδα οφείλει να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια που διασφαλίζει συνθήκες καλής γειτονίας» συνέχισε, προσθέτοντας πως «όλοι παρά τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις συμφωνουμε σε αυτή την ανάγκη να συνεχίσει η κυβέρνηση αυτή την προσπάθεια».

Στο σημείο αυτό επέκρινε τη στάση της αντιπολίτευσης και ιδίως της Ν.Δ. σημειώνοντας ότι «θα ήταν ευχής έργο τουλάχιστον στα θέματα εξωτερικής πολιτικής να υπήρχε ένα κλίμα συνεννόησης και ενότητας». «Λυπάμαι αλλα δεν το βλέπω, μακάρι να διαψευστώ» είπε.