Τσίπρας στη ΔΕΘ: «Αν έχει το θάρρος κι αν τολμά ο πρωθυπουργός, ας προκηρύξει εκλογές»

290

 

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο έδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη ΔΕΘ. Ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές, ενώ επανέλαβε ότι το δίλημμα θα είναι «προδευτική διακυβέρνηση ή περιπέτεια.

Στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκε – για τη νέα γενιά – ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στοχοποιεί τους νέους από την αρχή : Οι νέοι δεν θέλουν gigabytes, δεν θέλουν χαρτζηλίκια, είπε χαρακτηριστικά . ‘Εκανε αναφορά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, ενώ μίλησε για την ανάγκη να καταπολεμηθεί το brain drain, αλλά και το δημογραφικό.

«Ο Μητσοτάκης παραμένει Μητσοτάκης, εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης να ζητώ συνεχώς εκλογές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας – καλώντας τον πρωθυπουργό να τις  προκηρύξει ο ίδιος . «Αν τολμά, ας το κάνει», είπε. «Συμμέτοχο σε αυτή την ευθύνη δεν θα με έχει», ανέφερε. «Δεν είναι στην κουλτούρα μου να ασκώ μία τέτοιου είδους αντιπολίτευση»,  υποστήριξε, ενώ μίλησε για «ψευτοκουτσαβακισμούς», αναφερόμενος στα περί «γαλοπούλας» – όρο που είχε χρησιμοποιήσει ειρωνικά ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, μίλησε για «ραγδαία φθορά της κυβέρνησης».

Έδωσε τα δικά του στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, μιλώντας για «παταγώδη αποτυχία» για την οποία , όπως είπε, «κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη», ενώ επικαλέστηκε στοιχεία του ECDC για να πει ότι η Ελλάδα είναι το τελευταίο διάστημα στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη.

«Ο εμβολιασμός δεν προχωράει όπως θα έπρεπε να έχει προχωρήσει», είπε ο κ. Τσίπρας. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε να γίνουν στοχευμένες καμπάνιες για την προώθησή του, ειδικά στους άνω των 60 ετών, αλλά και στους νέους. « Η προοπτική του τείχους ανοσίας απομακρύνεται», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι πρέπει «να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν».  «Δεν είναι ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης», είπε, τονίζοντας ότι ο ίδιος έχει βγει μπροστά στην υπόθεση αυτή.

«Το κρίσιμο είναι να υπάρξει μία προοδευτική διακυβέρνηση μετά από τις επόμενες εκλογές, αυτό θα είναι το δίλημμα» είπε – μάλιστα έκανε λόγο για τον πρώτο εκλογικό γύρο , με το σύστημα της απλής αναλογικής. «Η λαϊκή ετυμηγορία θα κρίνει αν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις και μετά ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του», ανέφερε για το ζήτημα των πιθανών συμμαχιών, ενώ επανέλαβε ότι σκέφτεται την συμμετοχή στην κυβέρνηση υπουργών «με δράση στην κοινωνία, που δεν θα είναι κομματικά στελέχη».

Τάχθηκε εναντίον της αύξησης του αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές στις 800.000 ευρώ , την οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση. «Ας καταργούσε το τέλος επιτηδεύματος», είπε, σημειώνοντας ότι η κίνηση της κυβέρνησης αφορά το 0,4% του πληθυσμού , ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ανήκει και ο ίδιος σε αυτή την κατηγορία.  Μάλιστα, σε άλλη ερώτηση μίλησε για ανάπτυξη που θα είναι για «λίγους και εκλεκτούς» , λόγω των «φοροαπαλλαγών για λίγους».

«Τα μόνιμα μέτρα που ανακοινώσαμε χθες δεν ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 1,8 δισ. ευρώ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επαναφέροντας την πρότασή του για διαγραφές χρεών. Σχετικά με την ανάπτυξη 16% που κατέγραψε η Ελλάδα το β! τρίμηνο του 2021, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «ευημερία των αριθμών», ενώ αναφέρθηκε στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και μίλησε για «παγίδα για την οικονομία», ενώ ανέφερε ότι η χώρα παραμένει υπερχρεωμένη.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, και στην παρενόχληση ερευνητικού σκάφους ανατολικά της Κρήτης , είπε ότι η κυβέρνηση έχει έλλειμμα στρατηγικής, ενώ πρόσθεσε ότι χάθηκε μία ευκαιρία μετά από την εκλογή Μπάιντεν. «Ζήτησα την αξιοποίηση της έναρξης διαπραγματεύσεων για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ε.Ε, να αναγκάσουμε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε ως «πολύ μεγάλη ευκαιρία» το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά υποστήριξε ότι ο σχεδιασμός του δεν δίνει τέτοια προοπτική.

Ο κ. Τσίπρας επανήλθε – απαντώντας σε σχετική ερώτηση- στα περί του «πόθεν έσχες» του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον κάλεσε να δώσει απαντήσεις, ενώ ρητορικά αναρωτήθηκε τι θα συνέβαινε αν το θέμα αφορούσε τον ίδιο.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «εκείνος ήταν που συνέτριψε τη μεσαία τάξη» για να προσθέσει ότι «τώρα μου λένε ότι εγώ δεν δικαιούμαι να ομιλώ», ενώ τοποθέτησε και τον εαυτό του στη μεσαία τάξη. Παραδέχθηκε ότι η μεσαία τάξη επιβαρύνθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ,  αλλά το χαρακτήρισε «εθνική ανάγκη», λόγω των Μνημονίων.

«Κάποια  στιγμή θα επιστρέψουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί», είπε ο Αλέξης Τσίπρας – και ζήτησε να υπάρξει κοινή στάση από τις χώρες του Νότου, ενώ υποστήριξε ότι δεν είναι γνωστή η θέση της κυβέρνησης ως προς αυτό, καλώντας την να συμπήξει συμμαχίες ώστε να αποφευχθεί η απότομη επαναφορά του συμφώνου σταθερότητας. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαπάτησε τους συνταξιούχους , και ως προς τα αναδρομικά και ως προς την εισφορά αλληλεγγύης ενώ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση επανέφερε τις εκκρεμείς συντάξεις στις 400.000. «Που είναι η περιβόητη ψηφιοποίηση, που θα έλυνε το πρόβλημα;», αναρωτήθηκε .

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι είναι ένα κόμμα σε κίνηση και εξελίσσεται διαρκώς ,ενώ για τον εαυτό του παραδέχθηκε λάθη, αλλά πρόσθεσε ότι πλέον έχει μεγάλη εμπειρία «και γερό στομάχι», όπως είπε.