Τσίπρας: Τιμητική η παρουσία του Μητσοτάκη στο Κογκρέσο – Κερδισμένος ο Ερντογάν

248

Αναγνωρίζοντας πως η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό κογκρέσο ήταν τιμητική, την ώρα που κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν κριτική σε υψηλούς τόνους, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε να υποστηρίζει πως επί της ουσίας από την επίσκεψη στις ΗΠΑ δεν προέκυψε τίποτα. Μάλιστα δήλωσε ότι η Τουρκία είναι κερδισμένη από τις εξελίξεις στην περιοχή. Τόνισε πως δεν τάσσεται υπέρ της τακτικής Ερντογάν με το βέτο, αν και ο ίδιος καλούσε τον Πρωθυπουργό να κινηθεί με ανάλογο τρόπο.

«Υπήρξε κριτική αλλά όχι για την παρουσία στο Κογκρέσο» είπε μιλώντας στον Real fm, προσθέτοντας πως αυτή «είχε ιδιαίτερο συμβολισμό, ήταν τιμητική στιγμή για τη χώρα που προσκαλείται και τον πρωθυπουργό», σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν τοποθετήθηκε όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στις ΗΠΑ. Εν τούτοις απέφυγε να αναφερθεί στο γεγονός ότι στελέχη του κόμματός του αλλά και το κόμμα με ανακοινώσεις άσκησε κριτική, με τον ίδιο τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει την επίσκεψη αποτυχημένη την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να δικαιολογήσει τη στάση του κόμματός του και του ίδιου, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός δεν έφερε κάποιο κέρδος στη χώρα και δεν κατάφερε να αποκομίσει κάποιο αντάλλαγμα, όπως έπραξε και με την ελληνοαμερικανική συμφωνία, αν και αυτή τη φορά αναγνώρισε πως στη συμφωνία υπάρχει ρήτρα καταγγελίας της. Υποστήριξε όμως ότι αυτή η ρήτρα είναι δύσκολο να ενεργοποιηθεί από μια μικρή χώρα έναντι των ΗΠΑ.

Εντύπωση προκάλεσαν τα όσα ανέφερε για τον Ερντογάν και την Τουρκία. Δήλωσε πως με τη στάση του κερδίζει, αφού τελικά παίρνει ανταλλάγματα. «Όποιος γκρινιάζει γίνεται ενοχλητικός και για να σταματήσει να είναι ενοχλητικός κερδίζει», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας για μια ακόμη φορά πως η Τουρκία έχει κερδίσει την ανανέωση αλλά και την αγορά καινούριων F-16, καθώς και ότι η ελληνική πλευρά δεν το έθεσε.

Εντύπωση προκάλεσε η απάντηση σε ερώτηση κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ εισηγείται στην κυβέρνηση να κινηθεί στη λογική Ερντογάν. «Δεν εισηγούμαι να μπει βέτο» είπε, τονίζοντας πως απλά «δεν πρέπει να μας θεωρεί κανένας δεδομένους». Και αυτό, τη στιγμή κατά την οποία ο ίδιος πριν τις εσωκομματικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής καλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκμεταλλευτεί τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα», δήλωνε πριν τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ σε συνεντεύξεις του, «θα πρέπει να διεκδικεί να παίρνει από τις συμμαχίες και από τις συμφωνίες την αναβάθμιση του ρόλου και της παρουσίας της. Και κυρίως εγγυήσεις ασφαλείας από τους συμμάχους έναντι της Τουρκίας και της τουρκικής προκλητικότητας», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί εμείς να δίνουμε ελευθέρας μεθαύριο στο ΝΑΤΟ, τώρα ζητάνε οι σκανδιναβικές χώρες να μπούνε στο ΝΑΤΟ. Έτσι δεν είναι; Γιατί ζητάνε; Για να αισθάνονται ασφαλείς έναντι της ρωσικής επιθετικότητας».

Και κατάληγε με την εξής φράση: «Δεν μπορεί εμείς να δώσουμε πράσινο φως μεθαύριο για να υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας για τις σκανδιναβικές χώρες έναντι της Ρωσίας και να μην απαιτούμε εμείς εγγυήσεις ασφαλείας έναντι της τουρκικής επιθετικότητας για την Ελλάδα και την Κύπρο». Θέση που προσομοιάζει επί της ουσίας με του Ερντογάν και τη στάση του έναντι της διεύρυνσης της συμμαχίας, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος που, κατά τον Αλέξη Τσίπρα, είναι κερδισμένος, ζητά ανταλλάγματα για να κάνει πίσω στην ένταξη Φινλανδίας Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Στη συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές για τον Νίκο Ανδρουλάκη που δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του έναντι της επόμενης ημέρας των εθνικών εκλογών, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η στάση του αναφορικά με το θέμα του πρωθυπουργού που θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνεργασίας θυμίζει παλαιότερες εποχές και αφήνει ανοιχτά ενδεχόμενα για πρωθυπουργούς «τύπου Παπαδήμου» όπως είπε ή για πρωθυπουργούς τραπεζίτες…

Πηγή: liberal.gr