Τυφώνας Ίαν: «Ίσως ο φονικότερος στην ιστορία της Φλόριντα» – Στους 10 οι νεκροί

Στους δέκα ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί μετά την προέλαση του τυφώνα Ίαν στην πολιτεία της Φλόριντα, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ενδέχεται να αυξηθούν. Ο τυφώνας, κατηγορίας 3 που το βράδυ της Τετάρτης άγγιξε οριακά την κατηγορία 5, άφησε πίσω του πλημμυρισμένες κοινότητες, σπίτια μέσα στα νερά, με αποτέλεσμα στους πλημμυρισμένους δρόμους να βγουν βάρκες και σκάφη, ενώ εθεάθη ακόμη και καρχαρίας.

Οι απώλειες που προκάλεσε είναι μεγάλες, και ενδέχεται να είναι «ο φονικότερος» που έχει πλήξει τη Φλόριντα, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επισκεπτόμενος την έδρα της FEMA, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. «Οι αριθμοί (…) δεν είναι ακόμη ξεκάθαροι, όμως λαμβάνουμε τις πρώτες πληροφορίες που κάνουν λόγο για ανθρώπινες απώλειες, οι οποίες μπορεί να είναι μεγάλες», συμπλήρωσε, αναφέρει η ΕΡΤ επικαλούμενη το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το AFP.

Στις πληγείσες περιοχές, οι διασώστες πηγαίνουν πόρτα πόρτα να βοηθήσουν τους ανθρώπους να απεγγλωβιστούν από τα σπίτια τους.

«Το θέμα είναι να σώσουμε ζωές και κατοικίες, αυτό είναι το θέμα. (…) Του μίλησα τέσσερις-πέντε φορές και αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις διαφωνίες μας σε άλλα ζητήματα», τόνισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος σε ερώτηση για τις συνομιλίες που είχε με τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Φλόριντας, Ρον ΝτεΣάντις, έναν από τους σκληρότερους πολιτικούς αντιπάλους του και επικριτές του.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε επίσης ότι θα διαθέσει όλους τους αναγκαίους ομοσπονδιακούς πόρους για τη Φλόριντα. «Θα την ανοικοδομήσουμε σε συνεργασία με την Πολιτεία και τις τοπικές αρχές», υπογράμμισε.