Τέλος στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού ή καρατομήσεων στον απόηχο της πολύνεκρης φωτιάς στην ανατολική Αττική επιχείρησε να δώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Σε ενημέρωση δημοσιογράφων ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως «η συζήτηση περί ανασχηματισμού είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον πρωθυπουργό», ενώ υποστήριξε πως «η λογική των παραιτήσεων» αποσκοπεί μόνον σε «επικοινωνιακού τύπου» διαχείριση της κρίσης.
Απέφυγε να μιλήσει για λάθη ή κενά στην ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού και των σωμάτων ασφαλείας, παραπέμποντας την απόδοση ευθυνών στο μέλλον, αφού παρέλθει η φάση αντιμετώπισης των άμεσων συνεπειών της καταστροφής.
Όσον αφορά την εντονότατη κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για το γεγονός ότι στην ενημέρωση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Δευτέρας δεν έγινε καμία αναφορά σε νεκρούς – παρά τις πληροφορίες που υπήρχαν για θύματα – ο κ. Τζανακόπουλος υιοθέτησε την γραμμή υπουργών ότι σε εκείνη την φάση δεν υπήρχαν ασφαλείς πληροφορίες για απώλειες.
«Οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε εικάζονται», υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος εμφανίστηκε τα ξημερώματα της Τρίτης ώστε να πει ότι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ξεπερνούσαν τους 20. Κατηγόρησε μάλιστα κόμματα της αντιπολίτευσης και μέσα ενημέρωσης ότι επιδιώκουν «επικοινωνιακή τυμβωρυχία» για πολιτικό όφελος.
Ο εκπρόσωπος παραδέχτηκε πάντως ότι ήδη σχεδιάζονται παρεμβάσεις για την «αναβάθμιση» της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι «αναβαθμισμένοι κίνδυνοι» που αντιμετωπίζει η χώρα. Δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες όμως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, μέσω της αναμόρφωσης της ΓΓΠΠ θα δρομολογηθεί αργότερα η αποπομπή του επικεφαλής της Γιάννης Καπάκης.
Οι Αρχές δέχονται επίσης εντονότατη κριτική για το γεγονός ότι δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού Μάτι, με τον κ. Τζανακόπουλο να απαντά ότι η αρμοδιότητα για τέτοιες εντολές ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση – αν και διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει πως επιρρίπτει ευθύνες σε οποιονδήποτε.
Επανάλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης πως η ταχεία εξάπλωση της φωτιάς σε διάστημα μιάμιση ώρας και η παρουσία «15.000 με 20.000 ανθρώπων» στον οικισμό καθιστούσε πρακτικά αδύνατη την απομάκρυνση των κατοίκων «με οργανωμένο τρόπο».