Τζο Μπάιντεν: Τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες μετά τις διπλωματικές εξελίξεις

242

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα έχει σήμερα επικοινωνία με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στις 16.15 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Νωρίτερα, στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας ανάλογες με του ΝΑΤΟ.

Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες, ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, ανακοίνωσαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές.

Η ρωσική αντιπροσωπεία έλαβε μια «ξεκάθαρα διατυπωμένη θέση και προτάσεις από την Ουκρανία», οι οποίες θα μελετηθούν και θα αναφερθούν στην ηγεσία της χώρας, τόνισε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, μετά τις ρωσοουκρανικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.