Τζόνσον: Δίνει διορία στο Μάντσεστερ να αποδεχθεί τα αυστηρότερα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Τζόνσον Μπόρις

Έως τις 12 το μεσημέρι έχει δώσει διορία στο δήμαρχο του ευρύτερου Μάντσεστερ Άντι Μπέρναμ η βρετανική κυβέρνηση να συναινέσει στην υπαγωγή της περιοχής στην τρίτη και αυστηρότερη βαθμίδα περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση θα αποφασίσει μονομερώς την επιβολή των μέτρων, όπως άφησε να εννοηθεί σε επιστολή του προς τον κ. Μπέρναμ αργά τη Δευτέρα ο Υπουργός Κοινοτήτων Ρόμπερτ Τζένρικ.

Η κυβέρνηση διεξάγει διαπραγματεύσεις με τους τοπικούς άρχοντες του Μάντσεστερ εδώ και δέκα ημέρες «με καλή πίστη» αλλά δίχως αποτέλεσμα, όπως ανέφερε ο κ. Τζένρικ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα αυστηρότερα μέτρα στην περιοχή είναι αναγκαία καθώς πλέον υπάρχουν περισσότεροι ασθενείς της Covid-19 στο Μάντσεστερ από όσοι υπάρχουν στη νοτιοανατολική και νοτιοδυτική Αγγλία μαζί.

Η κυβέρνηση έχει επίσης προειδοποιήσει ότι χωρίς μεγαλύτερους περιορισμούς, όπως το κλείσιμο των παμπ, των μπαρ και των γυμναστηρίων, τα νοσοκομεία του ευρύτερου Μάντσεστερ σύντομα θα ξεμείνουν από διαθέσιμες κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας, κάτι που αμφισβητούν οι τοπικοί ηγέτες.

Η αντιπαράθεση εστιάζεται στο αίτημα του δημάρχου του ευρύτερου Μάντσεστερ για ένα πιο γενναίο πακέτο οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που θα υποστούν το κύριο πλήγμα των αυστηρότερων μέτρων.

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να δώσει 22 εκ. λίρες περισσότερα χρήματα από την αρχική προσφορά για την καλύτερη επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων και για την προστασία των πιο ευάλωτων πολιτών.

Ο κ. Μπέρναμ έχει ζητήσει να συνεχιστεί από την κυβέρνηση το πρόγραμμα κάλυψης του 80% του μισθού εργαζομένων που θα τεθούν υπό αναστολή εργασίας, ενώ οι τοπικοί πολιτικοί στηρίζουν και πρόταση του επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του Μάντσεστερ για ένα πακέτο 14 εκ. λιρών το μήνα για τους πιο ευάλωτους πολίτες.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης ο Άντι Μπέρναμ χαρακτήρισε το νυχτερινό τελεσίγραφο «λίγο προκλητικό», αλλά όπως πρόσθεσε οι τοπικοί άρχοντες δε θα παραβίαζαν το νόμο αν η κυβέρνηση επέβαλλε τα μέτρα.

Προειδοποίηση, παρόλα αυτά, ότι η επιβολή αυστηρότερων περιορισμών χωρίς το κατάλληλο οικονομικό πακέτο στήριξης θα έπληττε τους πιο χαμηλά αμειβόμενους, όπως τους εργαζόμενους στις παμπ και τους οδηγούς ταξί.