Τζόνσον: Μαζική εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών από Βρετανούς – Ζελένσκι: Αυξήστε τις προμήθειες βαρέων όπλων

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον προσέφερε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη δυνατότητα εκπαίδευσης έως και 10.000 Ουκρανών στρατιωτών ανά 120 ημέρες από Βρετανούς ειδικούς όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Θανάσης Γκαβός.

Η προσφορά διατυπώθηκε από τον κ. Τζόνσον κατά το δεύτερο ταξίδι-έκπληξη που πραγματοποιεί στο Κίεβο σήμερα, μετά από εκείνο στις αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στέιτ, αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνιστά «ορόσημο» και θα μπορούσε «να αλλάξει την εξίσωση του πολέμου».

Η εκπαίδευση, εφόσον η πρόταση γίνει αποδεκτή, θα διεξάγεται εκτός Ουκρανίας. Οι στρατιώτες θα περνούν τρεις εβδομάδες εκπαιδευόμενοι μεταξύ άλλων σε τακτικές μάχης, σε παροχή ιατρικής βοήθειας, στην κυβερνοασφάλεια και σε τακτικές αντιμετώπισης εκρηκτικών μηχανισμών.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στο μέτωπο, με τον Μπόρις Τζόνσον να εξάρει για ακόμα μία φορά τη γενναιότητα του ουκρανικού λαού.

 

 

Σε δήλωσή του από την ουκρανική πρωτεύουσα ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε επίσης ότι θα συνεχιστεί η παροχή οπλισμού προς τους Ουκρανούς, ώστε να εκδιώξουν τον εισβολέα.

«Η επίσκεψή μου σήμερα, στα βάθη αυτού του πολέμου, είναι να στείλω ένα σαφές και απλό μήνυμα στον ουκρανικό λαό: το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μαζί σας και θα είμαστε μαζί σας μέχρι να επικρατήσετε τελικά», είπε.

«Ενόσω Ουκρανοί στρατιώτες εκτοξεύουν βρετανικούς πυραύλους για την υπεράσπιση της κυριαρχίας του έθνους σας, το κάνουν επίσης για να υπερασπιστούν τις ίδιες τις ελευθερίες που θεωρούμε δεδομένες.

«Γι’ αυτό πρόσφερα στον πρόεδρο Ζελένσκι ένα σημαντικό νέο πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης που θα μπορούσε να αλλάξει την εξίσωση αυτού του πολέμου – αξιοποιώντας αυτή την ισχυρότερη από τις δυνάμεις, την ουκρανική αποφασιστικότητα να κερδίσει».

«Δύο μήνες μετά την τελευταία μου επίσκεψη, η ουκρανική αποφασιστικότητα και ανθεκτικότητα είναι ισχυρότερες από ποτέ, και ξέρω ότι η αδιάρρηκτη αποφασιστικότητα θα ξεπεράσει για πολύ τις μάταιες φιλοδοξίες του Προέδρου Πούτιν».

“Αυξήστε τις προμήθειες βαρέων όπλων στην Ουκρανία”

Την ανάγκη αύξησης της προμήθειας βαρέων όπλων και συστημάτων αεράμυνας από τη Δύση στην Ουκρανία επισήμανε από πλευράς του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό.

«Οι διαπραγματεύσεις μας με τον Μπόρις Τζόνσον σήμερα, όπως πάντα, ήταν όσο το δυνατόν πιο ειλικρινείς και ουσιαστικές. Μιλήσαμε για την ανάγκη αύξησης της προμήθειας βαρέων όπλων και συστημάτων αεράμυνας, οικονομική βοήθεια, πίεση μέσω κυρώσεων στον επιτιθέμενο, εγγυήσεις ασφαλείας για το κράτος μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Ετοιμαζόμαστε για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τη νίκη μας. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα κερδίσουμε» πρόσθεσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η νέα επίσκεψη του Μπόρις Τζόνσον έρχεται μία ημέρα μετά από το ταξίδι των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ρουμανίας στην ουκρανική πρωτεύουσα.