Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχος για ανθρωποκτονία ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν

Ένοχος για δολοφονία για ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία που προκάλεσε τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, τον οποίο επιχειρούσε να συλλάβει για ένα μικροαδίκημα, τον Μάιο του 2020, έκρινε τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν το δικαστήριο της κομητείας Hennepin.

Η μέγιστη ποινή για ακούσια δολοφονία δεύτερου βαθμού είναι φυλάκιση όχι μεγαλύτερη των 40 ετών. Η μέγιστη ποινή για δολοφονία τρίτου βαθμού είναι φυλάκιση όχι μεγαλύτερη των 25 ετών. Η μέγιστη ποινή για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού είναι 10 χρόνια ή / και 20.000 δολάρια.

Η ετυμηγορία βγήκε μετά από συζήτηση των ενόρκων για 10 ώρες και 20 λεπτά.

Η πολιτική αγωγή πρότεινε για την ανάκληση της εγγύησης του Σόβιν, κάτι που δέχθηκε ο δικαστής Πίτερ Κέιχιλ.

Ο πρώην αστυνομικός αποχώρησε με χειροπέδες από την αίθουσα του δικαστηρίου και συνελήφθη από το Γραφείο Σερίφη της κομητείας Hennepin. Ο δικαστής ανέφερε ότι σε “οκτώ εβδομάδες από τώρα θα έχουμε καταδίκη”.

Στις 25 Μαΐου, ο Σόβιν επί εννέα λεπτά, πίεζε με το γόνατό του τον λαιμό του Φλόιντ, ο οποίος ήταν ξαπλωμένος μπρούμυτα στην άσφαλτο, με τα χέρια δεμένα με χειροπέδες στην πλάτη. Ο θάνατός του στάθηκε αφορμή για πρωτοφανείς αντιρατσιστικές διαδηλώσεις και ένα κύμα αγανάκτησης για την αστυνομική βία παγκοσμίως.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε νωρίτερα τηλεφωνικά με την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, την ώρα που οι ένορκοι συνεδρίαζαν κεκλεισμένων των θυρών.

“Ο πρόεδρος (Τζο) Μπάιντεν μίλησε χθες (Δευτέρα) με την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ για να μάθει νέα της και να διαβεβαιώσει ότι προσεύχεται για αυτήν”, έγραψε στο Twitter η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Η δίκη διεξήχθη σε τεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς στην πόλη οργανώνονται και πάλι καθημερινές διαδηλώσεις, μετά τον πρόσφατο θάνατο ενός νεαρού Αφροαμερικανού ο οποίος πυροβολήθηκε από μια λευκή αστυνομικό κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου.