Υπ. Υγείας Ισπανίας: Στις 4 Ιανουαρίου η διανομή του εμβολίου στη χώρα

Ισπανία

Ο Υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Σαλβαδόρ Ίγια, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει ότι στις 29 Δεκεμβρίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εγκρίνει το εμβόλιο κατά του covid-19 από την Pfizer και τη BioNTech και ότι η διανομή στην Ισπανία θα ξεκινήσει «από τις 4 ή 5 Ιανουαρίου».

Ο Ίγια τόνισε ότι οι αυτόνομες κοινότητες μπορούν να είναι ήρεμες για τη διαδικασία εμβολιασμού, καθώς «θα υπάρχουν εμβόλια για όλους και θα υπάρχουν πολλά από αυτά».

Ο Ίγια απάντησε στις επικρίσεις των ηγετών της Κοινότητας της Μαδρίτης, οι οποίοι αμφιβάλλουν ότι θα υπάρξουν επαρκείς δόσεις. «Η άφιξη των εμβολίων θα είναι προοδευτική», επέμεινε ο Ίγια : «Η Ισπανία έχει οργανώσει τα πάντα, έτσι ώστε μόλις φτάσουν οι δόσεις, ο πληθυσμός μπορεί να ανοσοποιηθεί με όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις».

Περίπου 300 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, ερευνητές και ακαδημαϊκοί στην Ισπανία υπέγραψαν ένα μανιφέστο στο οποίο ζητούν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα για την αξιολόγηση των πρακτικών και των πολιτικών υγείας μετά την επαλήθευση της «αδυναμίας» του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της «αυθαιρεσίας» των αποφάσεων για την πανδημία.

Εν τω μεταξύ η Τοπική Αστυνομία της Σεβίλλης άσκησε δίωξη την Κυριακή σε περίπου 300 άτομα που γιόρταζαν έναν γάμο και επέβαλε κυρώσεις σε πολλούς από τους συμμετέχοντες για μη συμμόρφωση με τα μέτρα υγείας κατά της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Η εξέλιξη της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες επέτρεψε σε πολλές αυτόνομες κοινότητες να χαλαρώσουν τους περιορισμούς. Από αυτήν τη Δευτέρα, η Καταλονία επιτρέπει στα εμπορικά κέντρα να ανοίξουν ξανά, με όριο το ένα τρίτο της χωρητικότητας, και η Κοινότητα της Μαδρίτης αίρει το περιμετρικό κλείσιμο της περιοχής.