Υποφέρεις από καούρες; Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις

Υπάρχουν τροφές που επιδεινώνουν την κατάσταση.

Η καούρα είναι ένα ενοχλητικό αίσθημα καύσου, στο στήθος, ακριβώς πίσω από το στέρνο, ενώ μπορεί το άτομο να νιώσει δυσφορία και στο λαιμό.

Είναι από τις πιο συχνές ενοχλήσεις που μπορεί κάποιος να αισθανθεί στη ζωή του, που αν συνδιαστεί με δυσκολία στην κατάποση για τρεις ή περισσότερες εβδομάδες, μπορεί να αποτελεί ένδειξη για καρκίνο στο στομάχι ή τον οισοφάγο.

Καφεΐνη: Ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως είναι ο καφές, το τσάι και τα ενεργειακά ποτά επιδεινώνουν την καούρα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα διεγερτικά, όπως είναι η καφεΐνη μπορεί να χαλαρώσουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας στα οξέα του στομάχου να «ταξιδέψουν» έως το λαιμό.

Πικάντικα φαγητά και μπαχαρικά: Ο λόγος που αυτά δεν ενδείκνυνται στην περίπτωση της καούρας είναι γιατί αποτελούν τις πιο βασικές τροφές που επιδεινώνουν το πρόβλημα. Όπως αναφέρει το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, μετά την κατανάλωση έντονων γεύσεων καλό είναι να μην ξαπλώσετε για τις επόμενες δύο ώρες, ώστε να διευκολύνετε την πέψη. Όσο πιο σύντομα ολοκληρωθεί η διαδικασία τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να βιώσετε το δυσάρεστο αίσθημα της καούρας.

Εσπεριδοειδή: Το κιτρικό οξύ που περιέχουν τα πορτοκάλια, τα λεμόνια αλλά και οι χυμοί τους, είναι πιθανό να προκαλέσει βλάβη στον οισοφάγο, ειδικά στην περίπτωση που καταναλώνονται με άδειο στομάχι.

Σοκολάτα: Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν η σοκολάτα ευνοεί την απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας σεροτονίνης από τα κύτταρα του εντέρου, με αποτέλεσμα να χαλαρώνει ο σφιγκτήρας και να ανέβουν τα γαστρικά οξέα προς το λαιμό.

Μέντα: Παρά τις ευεργετικές της ιδιότητες, η μέντα αντενδείκνυται στην περίπτωση της καούρας γιατί χαλαρώνει τους μυς του στομάχου επιδεινώνοντας τα συμπτώματα.

Ντομάτα: Αν και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θρεπτικά συστατικά η ντομάτα παρουσιάζει υψηλό βαθμό οξύτητας, επιδεινώνοντας το αίσθημα της καούρας.