Υπόθεση Novartis: Στην ανακρίτρια οι πρωταγωνιστές της σκευωρίας και ο Παπαγγελόπουλος

Εκκίνηση στην κύρια ανάκριση για τη σκευωρία στο σκάνδαλο της Novartis και άλλες υποθέσεις δόθηκε από την ειδική ανακρίτρια του νόµου περί ευθύνης υπουργών (Ειδικό ∆ικαστήριο), Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, µε κεντρικό ερευνώµενο πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η διαδικασία άρχισε µε την κλήση των πολιτικών προσώπων που έχουν καταθέσει µηνύσεις, καθώς τα ονόµατά τους ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο της Novartis, ενώ στη συνέχεια για τη συντριπτική πλειονότητά τους η δικογραφία αρχειοθετήθηκε χωρίς να προκύψει εµπλοκή τους. Η υπόθεση έφτασε στον Αρειο Πάγο µετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την Ολοµέλεια της Βουλής, στην οποία περιλαµβάνονται τα στοιχεία που προέκυψαν από τις πολύµηνες εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής. Ηδη το κατώφλι του Α.Π. πέρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για να καταθέσει ενώπιον της κ. Αλεβιζοπούλου, ενώ προσεχώς θα εξεταστούν µε την ιδιότητα του µάρτυρα και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα. Η κατάθεση του κ. Βενιζέλου δεν ολοκληρώθηκε, καθώς ανέκυψε ένα διαδικαστικό ζήτηµα. Μόλις επιλυθεί, θα συνεχιστεί η κατάθεσή του και στη συνέχεια θα βρεθούν ενώπιον της ανακρίτριας και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα. Πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαµαρά και τους πρώην υπουργούς Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και ∆ηµήτρη Αβραµόπουλο, ενώ οι κλήσεις για την εξέταση µαρτύρων θα συνεχιστούν από την κυρία Αλεβιζοπούλου.

Οπως έχουν καταγγείλει τα πολιτικά πρόσωπα, η σκευωρία για την υπόθεση της Novartis στήθηκε τουλάχιστον έναν χρόνο πριν από τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, τον Φεβρουάριο του 2018. Ενδεικτικό των καταγγελιών των πολιτικών προσώπων των οποίων τα ονόµατα ενεπλάκησαν στην υπόθεση της Novartis για το πώς ενορχηστρώθηκε η υπόθεση είναι το παρακάτω απόσπασµα από τη µήνυση του Ευάγγελου Βενιζέλου. «Ο πρωθυπουργός (σ.σ:. Αλέξης Τσίπρας) στην αγόρευσή του ενώπιον της Βουλής την 1η.2.2017, έναν χρόνο πριν τις ανώνυµες καταθέσεις και τη διαβίβαση της δικογραφίας, αναφέρεται εκτενώς στην υπόθεση Novartis. Τη συνδέει ευθέως µε τα “παλαιά” πολιτικά κόµµατα και τα κοµµατικά ταµεία, αναφέρεται µε βεβαιότητα σε αποδεικτικά στοιχεία και αποκαλύπτει έτσι την ύπαρξη οργανωµένης προσπάθειας να εµφανιστεί “αποδεικτικό” υλικό. Oχι βεβαίως µε σεβασµό στη δικαστική ανεξαρτησία και τη διάκριση των εξουσιών, αλλά προκειµένου να υπηρετηθεί ο δεδηλωµένος πολιτικός στόχος της κατίσχυσης της πολιτικής αντίληψης που εκφράζει», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος στη µήνυσή του. Μετά τις µαρτυρικές καταθέσεις, θα έρθει η ώρα που ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης και οι συµµέτοχοι στα αδικήµατα που του αποδίδονται θα κληθούν από την κυρία Αλεβιζοπούλου να απολογηθούν. Οταν θα τελειώσει η εξέταση των προσώπων, θα εξεταστούν οι καταγγελίες σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου που αφορούν και άλλες υποθέσεις.

Μεταξύ αυτών και το σκέλος των καταγγελιών του επιχειρηµατία Σάµπυ Μιωνή, που προκάλεσαν νέο κύκλο ερευνών από την Προανακριτική Επιτροπή και τις οποίες έχουν αναδείξει τα «Π». «Είµαι εδώ για να καταθέσω ότι ο συνέταιρός µου, Αγγελος Μεταξάς, ο δικηγόρος µας, Σταύρος Παπασταύρου, και εγώ πέσαµε θύµατα µιας εγκληµατικής οργάνωσης µε αρχηγό τον αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης, ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλο, και µέλη της τον εκδότη της εφηµερίδας “∆ηµοκρατία”, Ιωάννη Φιλιππάκη, τους δηµοσιογράφους Αλέξανδρο Τάρκα και Γιάννα Παπαδάκου. Η επίµαχη περίοδος ξεκινά από το 2015 και µετά. Είπα ότι η εγκληµατική οργάνωση του Παπαγγελόπουλου από τότε µε στοχοποίησε για να µου φορτώσει τη λίστα Λαγκάρντ», ανέφερε στην κατάθεσή του ενώπιον των µελών της Προανακριτικής Επιτροπής. Οταν η κύρια ανάκριση που διενεργεί η κυρία Αλεβιζοπούλου ολοκληρωθεί, θα έρθει η ώρα του Ανωτάτου Ειδικού Συµβουλίου του νόµου περί ευθύνης υπουργών, το οποίο, αφού θα προηγηθεί η εισαγγελική πρόταση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θεοδώρου, θα αποφανθεί µε βούλευµά του εάν η υπόθεση θα παραπεµφθεί στο εδώλιο του Ειδικού ∆ικαστηρίου.